Ce riscuri ascund serviciile Buy Now Pay Later?
Serviciile Buy Now Pay Later permit consumatorilor să cumpere instant un produs și să împartă cumpărătura într-un număr fix de rate, fără să suporte nicio dobândă. Tot ce ai nevoie este să prezinți un card de debit, de pe care furnizorul să-ți retragă automat ratele la termenele stabilite.
BNPL favorizează cumpărăturile impulsive
Din cauza ușurinței cu care creditul poate fi obținut, acest produs încurajează consumatorii să cumpere mai mult decât își pot permite și prin urmare, se îndatorează dincolo de posibilități.
Având în vedere că acest credit este strâns legat de vânzările din magazinele de e-commerce, BNPL favorizează efectuarea unor cumpărături din implus. Prin urmare, ajungi foarte ușor să cumperi lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie și pe care nu le-ai fi efectuat dacă nu ai fi avut acces la BNPL.
Atenție la penalitățile de întârziere
BNPL este promovat ca un serviciu care nu presupune niciun cost pentru consumator, astfel că ești tentat să treci cu vederea acest aspect.
Datele statistice prezintă însă o altă față a acestui produs. Finanțările BNPL sunt accesate în special de persoane cu situație financiară vulnerabilă, fără venit stabil și fără un istoric al creditelor, conform unui studiu la nivel global realizat de Banca Reglementelor Internaționale. Iar ratele de neplată depășesc pe cele ale creditelor de nevoi personale.
Dacă ținem cont de rata de neplată, finanțările BNPL se aseamănă foarte mult cu creditele rapide, deoarece țintesc aceeași categorie de clienți, respectiv persoanele vulnerabile financiar și cu un nivel redus de educație financiară.
Prin urmare, întârzierile pot fi destul de frecvente în utilizarea unor astfel de produse. În cazul în care ai acumulat o datorie mare și nu poți plăti ratele programate, atunci riști să suporți penalități de întârziere, după o anumită perioadă de timp.
Monitorizarea datoriilor poate fi dificilă
Finanțările BNPL au la bază un aranjament între comerciant și finanțatorul BNPL, în baza căruia se stabilește numărul de rate în care se pot rambursa cumpărăturile.
Atunci când cumperi de la diverși comercianți este posibil să accesezi servicii BNPL de la finanțatori diverși, ceea ce face ca monitorizarea plăților să devină mai dificilă.
Nu în ultimul rând, restituirea cumpărăturilor devine mai dificilă, atunci când plătești cu credit BNPL, din cauza modului în care acest produs funcționează. Comerciantul primește banii de la finanțator, iar acesta îți recuperează creditul de la consumator. Prin urmare, o dată cu restituirea bunului ar trebui anulat și creditul BNPL. Însă cum aceste credite nu sunt reglementate, pot interveni probleme.
Calculatoare
Ghiduri
Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile
Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.