conturi bancare

Ce drepturi are un împuternicit pe contul bancar?

Persoana împuternicită pe un cont bancar poate efectua orice operațiune cu banii din contul respectiv, cu excepția închiderii acestuia.
Ce drepturi are un împuternicit pe contul bancar?
Data publicării21 iulie 2023 | Autor:Finradar

Băncile permit titularilor de conturi să poată desemna persoane împuternicite. Acest lucru se poate face prin prezentarea la bancă și completarea unui formular special.

Persoana împuternicită poate efectua orice operațiune cu banii din cont, cum ar fi inițierea de viramente bancare sau retrageri de numerar. Împuternicitul se poate folosi de banii din cont, la fel ca și titularul contului.

Ceea ce nu poate face împuternicitul este să închidă contul respectiv sau se accepte modificarea condițiilor contractuale ale contului. Împuternicitul este doar un utilizator suplimentar pe cont. 

Relația contractuală cu banca o poate gestiona doar titularul contului ori o persoana împuternicită prin procură notarială. Prin urmare, dacă titularul contului dorește să fie reprezentat în relația cu banca trebuie să meargă la un notar pentru a încheia o procură în acest sens.

Ce se întâmplă în cazul decesului titularului de cont?

În unele cazuri, titlularii conturilor aleg să numească un împuternicit pe cont cu scopul de a permite acestora accesul la bani în eventualitatea unui deces. 

E bine de știut ca împuternicitul pe cont are drept de utilizare a disponibilităților bănești din cont doar pe durata vieții titularului. În caz de deces, acest drept încetează automat.

Desemnarea unui împuternicit pe cont este totusi utilă pentru a putea identifica mai usor sumele care vor fi împărțite apoi între moștenitori. 

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.