plăți facturi

Ce este debitul direct?

Debitul direct este un serviciu bancar prin care scapi de grija plății facturii. Banca este mandatată să achite lunar factura emisă de furnizor.
Ce este debitul direct?
Data publicării10 aprilie 2024 | Autor:Marius Șerban

Debitul direct este una dintre cele mai simple modalitați prin care poți automatiza plata facturilor. Cu ajutorul acestui serviciu bancar, banca este mandatată să vireze lunar contravaloarea facturii în contul furnizorului.

Tot ce ai de făcut este să te asiguri că există suficiente fonduri în contul tău bancar, pentru ca banca să poată efectua plata facturii. 

Factura va fi achitată automat de către bancă la data scadentă sau cu câteva zile în avans (ultima zi până la care trebuie efectuată plata).

Cum activezi debitul direct?

Debitul direct poate fi utilizat doar dacă furnizorul tău acceptă plata facturii prin debit direct. Poți verifica acest aspect, verificând secțiunea cu instrucțiuni de plată din ultima factura emisă.

Debitul direct trebuie activat pentru fiecare furnizor în parte. În acest sens, trebuie să semnezi un contract de mandat cu banca, prin care aceasta este instrucționată să efectueze plați din contul tău. 

Totodată, în baza acestui mandat, furnizorul va transmite băncii lunar suma facturată, care trebuie achitată.

În unele cazuri, activarea serviciului se poate face și prin aplicațiile digitale oferite de bănci.

Ce tipuri de debit direct există?

Debitul direct funcționează în două variante:

  • Debit direct intrabancar: în acest caz, furnizorul are deschis un cont colector la banca ta, în care se va efectua plata. Acest tip de debit direct are avantajul că este gratuit, însă numărul furnizorilor pentru care se pot seta mandate de debit direct este limitat.
  • Debitul direct interbancar: în acest caz, plata se va face în contul furnizorul deschis la o altă bancă. Acest tip de debit direct presupune de regulă, plata unui comision, dar are avantajul că permite setarea unui mandat de plată a facturilor pentru orice furnizor.
Comparator
Carduri de credit
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai avantajos card de credit
  • Economisești timp și bani

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.