conturi bancare

Ce înseamnă Open Banking?

Open Banking permite ca diverși furnizori autorizați să aibă acces la informațiile din contul tău bancar sau să inițieze plăți, cu acceptul tău.
Ce înseamnă Open Banking?
Data publicării22 mai 2024 | Autor:Marius Șerban

Open Banking a deschis piața serviciilor de plăți, dincolo de sectorul bancar, cu scopul de a facilita concurența și inovația în domeniu. Noile reguli au fost introduse printr-o directivă europeană (European Second Payment Services Directive  - PSD2), implementată în România prin Legea nr. 209/2019.

Cum poate fi utilizat Open Banking?

Open Banking pune la dispoziția diverșilor furnizori două tipuri de funcționalități digitale:

  • Obținerea de informații despre tranzacțiile efectuate, ce permite dezvoltarea de aplicații de monitorizare a cheltuielilor și veniturilor
  • Inițierea de plăți din contul bancar al clientului, ceea ce permite dezvoltarea de aplicații digitale cu care se pot efectua plăți.

Pentru a obține informații despre tranzacțiile din contul tău sau pentru a iniția plăți, acești furnizori trebuie să obțină în prealabil acceptul tău.

Poți oricând anula acceptul dat furnizorului fie din aplicația care utilizează serviciile de tip open-banking, fie direct din aplicația de internet banking a băncii.

În plus, toate aceste aplicații sunt obligate să reînnoiască acceptul primit de la utilizator, o dată la 6 luni, ceea ce îți permite să analizezi dacă mai dorești să continui folosirea aplicației respective.

Cât de sigure sunt aplicațiile Open Banking?

Având în vedere că aceste aplicații financiare lucrează cu date sensibile și au acces la banii din contul tău, este important să aibă un nivel ridicat de siguranță.

Din acest motiv, toți acești furnizori trebuie să obțină autorizarea de la autoritatea de supraveghere financiară (BNR, în cazul furnizorilor înregistrați în România). 

Autorizația se obține separat, pentru cele două funcționalități, cerințele fiind mai stricte în cazul furnizorilor care doresc să poată iniția plăți din conturile bancare (instituții de plată), față de furnizorii specializați în servicii de informare cu privire la conturi. 

Înainte de a-ți da acceptul, verifică dacă furnizorul este autorizat. Autoritatea Bancară Europeană prezintă un registru pentru toate țările din UE.

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.