Calculator Depozit la Termen

Calculează suma acumulată și dobânda obținută la un depozit la termen, în funcție de scadența aleasă. Simulator cu opțiuni de capitalizare, reînnoire automată și diverse termene de plată a dobânzii.
luni
%

Cum funcționează calculatorul?

Calculatorul consideră că rata dobânzii este fixă pe toată durata depozitului, inclusiv atunci când se alege prelungirea automată la scadență. Dobânda este calculată în ipoteza ca anul este format din luni egale cu 30 zile. 

Ce înseamnă capitalizarea dobânzii?

Opțiunea de capitalizare a dobânzii înseamnă ca, atunci când se plătește dobânda, aceasta se adaugă la soldul economisit. În acest mod, dobânda (acumulată la sold) generează la rândul său dobândă în perioada urmatoare, astfel că obții câștiguri mai mari. În termeni financiari, acest proces este denumit dobândă compusă.

În schimb, la depozitul fără capitalizare, dobânda este virată într-un alt cont, astfel că valoarea depozitului rămâne aceeași pe toată perioada de economisire.

Ce înseamnă prelungire automată?

Opțiunea de prelungire automată face ca la scadență, depozitul să fie reînnoit automat pe o perioadă similară. Reînnoirea se va produce până cand deponentul decide să închidă acel depozit. De exemplu, dacă faci un depozit pe 3 luni cu prelungire automată, atunci la expirarea celor 3 luni, banca va constitui automat un nou depozit pe 3 luni. Ceea ce o să difere este rata dobânzii. La fiecare reînnoire, se va aplica rata dobânzii practicată de banca din ziua reînnoirii.

Opțiunea de prelungire automată se folosește împreună cu cea de capitalizare automată pentru a pune economiile pe pilot automat. În acest mod, valoarea depozitului va crește după fiecare reînnoire, prin adăugarea dobânzii la sold.

Verifică însă regulat rata dobânzii la care s-a reînnoit depozitul și vezi daca oferta actuală mai este în continuare competitivă. Există riscul ca banca să își schimbe în timp strategia în zona de economisire și să practice dobânzi sub media pieței, dacă are un excedent de resurse atrase.

 

Depozite la termen

Alte Calculatoare

Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită