Calculator Cont Junior Centenar

Calculează suma acumulată, câștigul și randamentul obținut, prin deschiderea unui cont de economii pentru copii la Trezoreria statului. Contul poate fi deschis de către părinți în numele copiilor, care nu au împlinit 18 ani și beneficiază anual de o prima de stat.

RON

Cum funcționează calculatorul?

Calculatorul simulează procesul de economisire prin programul guvernamental gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar. Programul încurajează părinții să economisească pentru copii. Mai multe detalii, găsiti în ghidul acestui program.

Pentru simplificarea calculelor, simulatorul consideră că sumele sunt depuse în cont în ultima lună a fiecărui an, iar în anul în care copilul împlinește 18 ani, sumele vor fi retrase la sfarșit de an.

Când se plătește prima de stat?

Statul acordă o prima de 600 lei pe an, dacă în cursul anului, contul a fost alimentat cu minim 1.200 lei. Prima se platește de către stat abia la scadența contului, atunci când copilul împlinește 18 ani. Pentru anul în care copilul a împlinit 18 ani, nu se acordă primă de stat.

Când se plătește dobânda?

Pentru sumele economisite, statul acordă o dobândă de 3% pe an. Dobânda se calculează și se virează în cont abia la scadența depozitului. Prin urmare, acest cont nu beneficiază de capitalizarea dobânzii.

Cum obțin cel mai bun randament?

Cel mai bun randament se obține dacă se depune suma minimă necesară pentru a beneficia de prima de stat. Având în vedere ca rata dobânzii este redusă, nu este avantajos să depui sume mai mari, deoarece poți obține câștiguri mai mari prin intermediul depozitelor bancare.

Calculatorul te ajută să verifici randamentul pentru diverse scenarii de economisire. Randamentul este exprimat în format anualizat pentru a putea fi comparat cu ratele dobânzilor practicate la depozitele bancare.

Conturi de economii

Alte Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită