Calculator Tarife Maxime RCA

Calculează tariful maxim la care poți cumpară o asigurare RCA în 2024, aplicabil asiguraților cu risc ridicat.

Tariful maxim la RCA depinde de clasa bonus-malus în care te încadrezi și de tariful de referință stabilit de ASF.

Cine poate beneficia de tariful maxim la RCA?

Tarifele maxime la RCA sunt destinate să protejeze asigurații cu risc ridicat de plata unor prime exagerate la cumpărarea unei asigurări RCA.

Vei fi încadrat în categoria asiguraților cu risc ridicat, daca îndeplinești simultan urmatoarele conditii:

  • ai primit cel puțin 3 oferte de asigurare RCA de la 3 asigurători diferiți (oferte care sunt încă valabile)
  • ofertele sunt calculate pentru o perioadă de asigurare de 12 luni și nu includ clauze suplimentare (cum ar fi decontarea directă)
  • primele de asigurare din cele 3 oferte sunt mai mari decât tariful maxim la RCA (pe care îl poți afla cu calculatorul de mai sus).

Cum se calculează tariful maxim la RCA?

Societațile de asigurare sunt obligate de ASF să informeze clienții cu privire la tariful de referință aplicabil, atunci cand emit o ofertă de asigurare RCA. Acest lucru nu este însă suficient pentru ca asiguratul să fie complet informat.

Tariful maxim la RCA depinde suplimentar de coeficientul clasei bonus-malus în care este încadrat asiguratul și de factorul N de corecție.

Tarif maxim RCA = Tarif de referință x Coeficient bonus-malus x Factor N

Finradar te ajută să afli mai ușor care este tariful maxim. Completeaza informațiile din formular cu datele despre autovehicul, selectează clasa bonus-malus care reiese din oferta primită de la asiguratori și calculatorul îți va afișa următoarele rezultate:

  • tariful maxim pentru asigurarea ta RCA
  • tariful de referință, ajustat cu coeficientul bonus-malus
  • discountul/penalizarea aplicată pentru clasa ta de bonus-malus

Cum poți cumpăra RCA la tariful maxim?

Dacă îndeplinești condițiile de mai sus, te poți adresa către Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), accesând aplicația dedicată

În acest scop, va trebui să prezinți o serie de documente, cum ar fi copie după certificatul de înmatriculare, copie după actul de identitate, etc. Foarte important, trebuie să ai la îndemână ofertele RCA primite de la asigurători sau brokeri, pe care trebuie să figureze nepărat codurile de ofertare, iar ofertele să fie încă în perioada de valabilitate. Vei fi informat în maxim 5 zile lucrătoare dacă cererea ta este admisă.

Ulterior, vei fi repartizat către un asigurător RCA, de unde vei putea cumpăra o asigurare RCA la un tarif recomandat de BAAR. Prin această procedură, pot fi achiziționate doar asigurări RCA pe 12 luni.

După ce ai fost alocat la un asigurător, ai posibilitatea să cumperi polița în maxim 10 zile lucrătoare de la data comunicării. Mai multe detalii exacte despre procedură, gasiți pe website-ul BAAR.

Depozite la termen

Alte Calculatoare

Simulator pentru sistemul bonus-malus și informații despre modul de funcționare
Convertește o sumă dintr-o valută în alta