IRCC

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) este utilizat la ajustarea dobânzilor variabile la creditele în lei. Valoarea de referința este actualizată la începutul fiecărui trimestru din an.
Indice de referință | Valabil din 1 aprilie 2024
5,90
-0,07
IRCC zilnic | Data: 17 mai 2024
5,90
0,00

IRCC - Indice de referință

Nu există date în perioada selectată.

IRCC vs ROBOR

Care indice de referință este mai avantajos? Simulează rata la credit în ambele variante și vezi cum poți economisi bani!

Cum se calculează IRCC?

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) este calculat de către Banca Națională a României (BNR) exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.

BNR cumulează toate tranzacțiile realizate în fiecare zi bancară și calculează media ratei dobânzilor, ponderată cu volumul fiecărei tranzacții. Ulterior, calculează pentru fiecare trimestru o medie trimestrială, pe baza acestor valori zilnice ale ratei medii de dobânda. Valoarea rezultată pentru fiecare trimestru reprezintă valoarea IRCC, utilizată ca indice de referință pentru creditele în lei, cu dobândă variabilă.

Cum se aplică IRCC la credite?

După fiecare trimestru, BNR publică valoarea IRCC pentru trimestrul respectiv. De la începutul lunii ianuarie, este afișată valoarea IRCC pentru trimestrul IV. Acest indice urmează să fie aplicat la credite, în trimestrul următor după data publicării, respectiv in trimestrul II.

Așa cum se observă, există un decalaj de până la 6 luni între evoluțiile de pe piața interbancară și ratele dobânzilor practicate la credite. Prin urmare, o majorare a dobânzilor interbancare este resimțită cu întârziere de către consumatori. Pe de alta parte, eventualele scăderi de dobândă care au loc pe piața interbancară vor avea efecte pentru consumatori cu aceeși întârziere.

Care este diferența dintre IRCC și ROBOR?

IRCC este calculat pe baza ratelor de dobândă practicate la tranzacțiile încheiate între bănci. Pe de alta parte, ROBOR este determinat pe baza cotațiilor afișate de bănci, cotații la care nu se realizează neapărat tranzacții. 

O altă diferență importantă este ca IRCC se determina pe baza tranzacțiilor realizate de banci în întreaga perioadă de referință, respectiv un trimestru. În schimb, ROBOR este calculat pe baza cotațiilor afișate de banci într-un singur moment al zilei (la ora 11), iar valoarea ROBOR calculata pentru ultima zi a unui trimestru este apoi utilizată ca referință pentru un întreg trimestru. 

De ce a fost nevoie de IRCC?

În mod tradițional, ratele dobânzilor la credite erau indexate în funcție de indicii de dobândă de pe pița interbancară. Aceștia sunt calculați peste tot, după modelul ROBOR, indiferent că vorbim de LIBOR (indicele stabilit pe piața interbancară din Londra pentru diverse valute) sau EURIBOR (indicele din zona euro).

La o anumită oră din zi, băncile selectate să participe la formarea indicelui, afișau cotații pentru ratele de dobăndă, iar apoi se calcula o media aritmetică pentru dobânzile afișate, rezultând indicele zilnic.

În urma crizei financiare din 2007-2008, au ieșit la suprafață semnale care au atras atenția autoritaților de supraveghere că băncile manipulează cotațiile în interes propriu.

O investigație internațională a ajuns la concluzia că 15 bănci au manipulat cotațiile LIBOR în interes propriu, încă din 2003, iar autoritățile de supraveghere din Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au amendat băncile cu 9 miliarde de dolari. Drept urmare, cotațiile LIBOR au început să fie gradual abandonate, iar LIBOR USD va dispărea din peisaj la sfârșitul lui iunie 2023.

În 2016, Comisia Europeană a amendat 3 bănci cu 485 milioane euro pentru manipularea EURIBOR. Investigația a descoperit existența unei cartel la care au participat 7 bănci, în perioada 2005-2008. Și în România au existat suspiciuni de manipulare a Robor, însă neconfirmate de vreo investigație oficială. 

Introducerea IRCC este un instrument de protecție util pentru consumatori, deoarece este un indice bazat pe tranzacțiile efective de pe piața interbancară.

 

Ești mulțumit de serviciile financiare?

Spune-ți părerea despre serviciile financiare utilizate pentru a ne ajuta să facem alegeri mai bune.