IRCC vs ROBOR

Simulează la rata la credit cu fiecare indice de referință și vezi care este mai avantajos.

Calculatorul folosește cotațiile IRCC și ROBOR, aplicabile în perioada anterioară selectată și te ajută să compari ratele lunare pe care le-ai fi plătit în ambele variante.

Pe ce perioada vrei sa compari IRCC cu ROBOR?

Situația creditului la începutul perioadei de analiză

RON
%

Cum poți trece de la ROBOR la IRCC?

Din 2 mai 2019, băncile sunt obligate să utilizeze IRCC ca indice de referință la creditele în lei cu dobânzi variabile, ca urmare a modificării legislației privind creditele pentru populație.

Creditele acordate anterior datei de 2 mai 2019 au continuat să funcționeze după vechile reguli, care stabileau că indicele de referință la creditele în lei poate fi ROBOR  sau rata dobânzii de referință a BNR. În majoritatea cazurilor, creditele erau indexate după ROBOR.

Nu există vreo obligație legală ca băncile să migreze contractele de credit vechi la IRCC sau să dea curs solicitărilor venite de la clienți pentru a face această schimbare. Schimbarea se poate face doar cu acordul părților.

Deși nu sunt obligate prin lege, unele bănci acceptă înlocuirea indicelui de referință, prin trecerea de la ROBOR la IRCC. Tot ce trebuie să faci este să depui o cerere la bancă în acest sens. Dacă cererea este aprobată, clientul semnează un act adițional, iar marja de dobânda și restul condițiilor contractuale rămân nemodificate.

În cazul în care banca nu este de acord, poți face o solicitare de conciliere, prin intermediul CSALB.

Credite de refinanțare

Alte Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului