Ratele dobânzilor au intrat pe o traiectorie descendentă
Perioada dobânzilor înalte a luat sfârsit. Una după alta, băncile centrale adoptă măsuri de relaxare a politicii monetare, pe fondul reducerii inflației și a încetinirii ritmului de creștere economică.
Dobânzile în lei și euro merg în tandem
BNR a reacționat încă din luna iulie 2024 și a operat deja două reduceri succesive a ratei de dobândă de politică monetară, care a coborât la 6,5% în prezent, în scădere cu 0,5 puncte procentuale față de începutul anului.
Băncile autohtone au reacționat la deciziile BNR prin reducerea dobânzilor la depozitele în lei. În cazul creditelor în lei, efectele se resimt cu întârziere, deoarece IRCC urmărește evoluția pieței cu o întârziere de 6 luni.
Conform celei mai recente proiecții BNR, rata inflației este de așteptat să scadă în urmatorii 2 ani cu aproape 3 puncte procentuale. Prin urmare, tendința de scădere a dobânzilor în lei este de aștepat să continue în perioada următoare.
În zona euro, a avut loc o evoluție similară. Începând cu luna iunie 2024, Banca Centrală Europeană (BCE) a scăzut în 2 rânduri dobânda cheie la euro, de la 4% la 3,5%. Deciziile au fost motivate atenuarea presiunilor inflaționiste și de perspectivele favorabile pentru următorii ani.
Inflația în zona euro este prognozată să coboare de la 2,5% în 2024 la 1,9% în 2026. Prin urmare, există spațiu pentru ușoare ajustări la nivelul dobânzilor în euro în perioada următoare.
Dolarul recuperează decalajul printr-o singură ajustare
Ultima intrată în club este Federal Reserve (Fed) – banca centrală a Statelor Unite - care a decis pe 18 septembrie 2024, să reducă dobânda cheie cu 0,5 puncte procentuale, în intervalul 4,75%-5% (dobânda cheie este stabilită sub forma unui interval).
Reacția băncii centrale a fost mai întârziată, dar a recuperat decalajul printr-o reducere mai amplă cu ocazia unei singure ajustări.
Este prima reducere pentru dobânzile în dolari, după ce Fed-ul a înăsprit politica monetară în perioada 2022-2023 pentru a contracara inflația, prin majorarea dobânzilor cu peste 5 puncte procentuale.
Acum, tendința se inversează, astfel că va urma o perioadă în care dobânzile în dolari vor cunoaște scăderi graduale.