reclamații bănci

Cum rezolvi o dispută cu banca prin CSALB?

Dacă ai o dispută cu banca, poți apela la CSALB pentru a media găsirea unei soluții, evitând costul unei acțiuni în justiție. Află cum funcționează soluționarea alternativă a litigiilor.
Cum rezolvi o dispută cu banca prin CSALB?
Data publicării13 noiembrie 2023 | Autor:Finradar

În derularea unui contract bancar, pot să apară situații când ai suportat un prejudiciu, fără ca banca să-și asume responsabilitatea.

În mod tradițional, disputele se soluționează cu ajutorul instanțelor de judecată, variantă care de cele mai multe ori nu este la îndemână pentru consumator. 

Prejudiciul este de regulă mult prea mic comparativ cu cheltuielile pe care le presupune o acțiune în justiție. În plus, procesul durează foarte mult, iar soluția finală poate să nu fie favorabilă, caz în care riști să suporți și cheltuielile de judecată ale băncii.

Ce este CSALB?

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) oferă consumatorilor posibilitatea de a-și rezolva disputa cu banca sau cu o instituție financiară nebancară (IFN) în afara curților de judecată. 

CSALB este entitate independentă, care a fost înființată ca urmare a unei directive europene, ce impune fiecărui stat membru să ofere proceduri extrajudiciare pentru consumatori. 

Procedura oferită de CSALB este gratuită pentru consumatori, iar soluțiile sunt mult mai rapide decât un proces în instanță.

Cum te poate ajuta CSALB?

Înainte de a te adresa CSALB, este necesar sa încerci să soluționezi disputa direct cu banca sau IFN-ul în cauză. Dacă nu ești mulțumit de răspunsul primit, poți depune o cerere la CSALB.

CSALB oferă consumatorilor posibilitatea de a-și rezolva disputa cu banca prin două proceduri:

  • Concilierea: variantă care presupune negocierea unei soluții cu banca pentru litigiul semnalat. Soluția propusă poate fi refuzată de oricare dintre părți și te poți retrage oricând din procedură.
  • Arbitrajul: impunerea unei soluții obligatoriu de acceptat de către ambele părți. Procedura este similară cu cea din instanțele de judecată, dar durează mult mai puțin (maxim 90 zile). Părțile nu se pot retrage din procedură.

Cele mai multe cereri sunt soluționate de CSALB prin procedura de conciliere.

Procedurile oferite de CSALB sunt facultative și nu restrâng dreptul consumatorilor de se adresa ulterior unei instanțe de judecată. 

Pe de altă parte, dacă există o sentință definitivă pe marginea unei dispute, acest litigiu nu mai poate fi soluționat de către CSALB. 

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.