plăți facturi

Plata recurentă cu cardul: Beneficii și dezavantaje

Plata recurentă cu cardul este o modalitate automată prin care poți plăti factura către un furnizor. Află cum funcționează aceste plăți.
Plata recurentă cu cardul: Beneficii și dezavantaje
Data publicării11 aprilie 2024 | Autor:Marius Șerban

Plata recurentă îți permite să automatizezi plata facturii către un anumit furnizor, cu ajutorul cardului de debit sau de credit.

Aceasta opțiune este disponibilă doar la companiile care au implementat o astfel de soluție de plată.

Cum funcționează plata recurentă?

Plata recurenta presupune ca un furnizor de servicii să salveze datele cardului tău, astfel încât să poată retrage periodic suma facturată de pe card.

Unii furnizori salvează datele cardului direct în baza lor de date. Această practică se întâlnește de regulă la companiile occidentale.

În schimb, companiile autohtone salvează de obicei datele cardului prin intermediului unui procesator de plăți.

Activarea opțiunii de plată recurentă se face cu ocazia plății online a facturii. La activare, alegi perioada de recurență și suma maximă pe care să o plătești lunar prin acest sistem.

Tranzacția de activare se va derula ca orice altă plată cu cardul, utilizând procedura strictă de autentificare 3D Secure. Va fi nevoie să confirmi plata prin completarea unui cod primit prin SMS sau prin aprobarea tranzacției din aplicația băncii de online banking.

Ulterior, facturile noi emise de furnizor vor fi plătite automat. Furnizorul va debita lunar suma facturată de pe cardul tău. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că ai suficienți bani pe card.

Avantaje și dezavantaje 

Avantajul plăților recurente este comoditatea: nu mai trebuie să-și faci griji că ai de achitat factura.

Dezavantajul acestor plăți este că vei plăți facturile imediat ce se emit. Tranzacțiile sunt inițiate de furnizor, care are interesul să încaseze banii cât mai repede. Astfel, acesta va debita cardul tău imediat ce o nouă factură s-a emis, chiar dacă data scadentă a facturii (ultima zi până la care poți plăti factura fără să suporți penalități) este peste câteva săptămâni.

Există totuși și cazuri când furnizorii îți permit să alegi ziua de plată a facturii.

Dacă nu ai această opțiune și vrei să plătești factura cât mai aproape de data scadentă, este mai avantajos să utilizezi serviciul de debit direct. Acest serviciu este disponibil la banca, interesul ei fiind păstreze banii în conturi cât mai mult (deoarece se poate folosi de ei mai mult timp!). Din acest motiv, banca va plăti factura când se apropie scadența acesteia, ceea ce este și în avantajul tău.

Cum dezactivezi o plată recurentă?

Plățile recurente se pot dezactiva în două moduri:

  • Unii furnizori permit dezactivarea opțiunii prin intermediul contului online de administrare a serviciilor oferite sau printr-o notificare 
  • Printr-o cerere la banca emitentă a cardului în vederea anulării autorizării de plată acordată comerciantului respectiv. 

Autorizarea de plată poate fi retrasă în orice moment de către consumator și nu este obligat sa respecte vreo perioadă de preaviz.

Comparator
Carduri de credit
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai avantajos card de credit
  • Economisești timp și bani

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.