programul rabla

Care sunt actele necesare în Programul Rabla?

Finradar îți prezintă care sunt actele necesare pentru a cumpăra o mașină prin programul Rabla și etapele care trebuie parcurse de către persoanele interesate de acest program.
Care sunt actele necesare în Programul Rabla?
Actualizat la12 martie 2024 | Autor:Finradar

1.    Te înscrii la un dealer auto

Pentru a începe înscrierea în programul Rabla Clasic, trebuie să mergi mai întâi la un dealer înscris în program. În general, orice dealer autorizat de către un producător participă în Programul Rabla.

Dealerul auto îți va emite o notă de înscriere care este valabilă 300 de zile de la data emiterii. Astfel, ai 10 luni la dispoziție care să cumperi autoturismul nou de la dealerul ales.

Trebuie să prezinți următoarele acte pentru înscriere:
-    Actul de identitate
-    Certificatul de inmatriculare și cartea de identitate a autovehicului uzat (se verifică originalul de dealer)
-    Certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale emis de primărie (care nu trebuie să fie mai vechi de 30 zile)
-    Certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat (care să nu fie mai vechi de 90 zile)

În cazul în care proprietarul rablei, este o persoană diferită de cumpărător, acesta se va prezenta la dealer cu actul de identitate pentru a cesiona dreptul la prima de casare (va semna o declarație la dealer). 

Dacă vei casa 2 autoturisme, va trebui să prezinți actele pentru fiecare mașină.

2.    Casezi rabla

Ulterior, mergi cu autoturismul uzat la un colector autorizat ca să casezi mașina veche. Vei primi un certificat de distrugere. Pastreaza plăcuțete de înmatriculare, deoarece va trebui să le predai la Direcția Generală de Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCIV).

3.    Radiezi rabla

Faci o copie legalizată dupa certificatul de distrugere, deoarece un exemplar va trebuie depus la dosarul de radiere. Mergi apoi la DRPCIV ca să radiezi autoturismul casat. Vei primi un certificat de radiere din evidența circulației.

Faci o copie legalizată și după certificatul de radiere, după care mergi la primărie pentru a scoate rabla din evidență ca să nu mai datorezi taxe locale pentru acest vehicul (ocazie cu care vei depune o copie după certificatul de radiere).

4.    Faci dovada radierii la dealer

Mergi înapoi la dealer și prezinți restul de acte: dovada distrugerii (certificatul de distrugere) și dovada radierii autovehicului uzat (certificatul de radiere).

5.    Cumperi autoturismul nou

Dealerul îți va emite o factura, unde prima de la stat va fi evidențiată separat. Plătești diferența de preț, iar statul va vira primele direct în contul dealerului auto.

Toate aceste etape trebuie parcurse pe durata valabilității notei de înscriere. Procedura de mai sus se aplică atăt pentru programul Rabla Clasic, căt și pentru programul Rabla Plus (destinat achiziționării de masini electrice si hibride).

Credite nevoi personale

Comparator
Credite auto
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Ești mulțumit de serviciile financiare?

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-i și pe alții să ia o decizie, atunci când vor să cumpere un produs similar!

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.