depozite

Depozite: Ce este capitalizarea automată?

Capitalizarea automată te ajută să-ți crești mai rapid economiile, deoarece vei primi dobândă atât pentru sumele depuse cât și pentru dobânzile încasate.
Depozite: Ce este capitalizarea automată?
Data publicării28 aprilie 2023 | Autor:Finradar

Prin opțiunea de capitalizare automată, dobânda plătită la scadența unui depozit se va acumula la soldul economisit. 

Dacă prelungești depozitul pe o nouă perioadă, dobânda acumulată va genera la rândul ei dobândă. În acest mod, economiile tale vor crește mai rapid. Pe măsură ce suma acumulată devine mai mare, va genera mai multă dobândă.

Această procedură poate fi automatizată daca alegi un depozit cu capitalizarea dobânzii și prelungire automată. De exemplu, dacă depui 10.000 lei la bancă în acest mod, iar rata dobânzii este de 5%, vei obține o dobândă de 500 lei în primul an, 525 lei în al doilea an și 550 lei în al treilea an. După 10 ani, soldul acumulat ar ajunge la peste 16.000 lei.

Poți simula procesul de economisire cu capitalizare automată, utilizând Calculatorul de Depozit.

Depunerile suplimentare pot accelera procesul de acumulare

Dacă vrei să acumulezi suma dorită mai rapid este recomandat să faci depuneri suplimentare. La fiecare reînnoire a depozitului, poți adaudă o sumă în plus la sold, pe lângă dobânda primita.

Revenind la exemplul de mai sus, dacă depui 1.000 lei pe an, vei reuși să-ți dublezi suma acumulată în 7 ani.

Conturile de economii reprezintă un alt produs care poate fi utilizat în acest scop. Acestea permit efectuarea oricând de depuneri suplimentare, iar dobânda este capitalizată lunar. Poți simula procesul de economisire cu acest produs, utilizand Calculatorul Cont de Economii.

Un alt instrument util care simuleaza procesul de capitalizare automată este Planul de economisire. Acesta te ajută să-ți planifici perioada de timp necesară pentru acumularea sumei dorite într-un interval propus de timp. Sau invers, poți calcula suma lunară pe care trebuie să o depui ca să acumulezi suma dorită într-un interval de timp ales.

Ce se întâmpla la un depozit fără capitalizare?

În cazul în care alegi un depozit la termen fără opțiunea de capitalizare, atunci dobânda va fi plătită de bancă în contul curent, astfel că valoarea depozitului va rămâne aceeași. La termen, vei putea retrage suma depusă inițial.

Depozitele fără capitalizare sunt, în general, cele care plătesc dobândă cu o anumită frecevnță, cum ar fi lunar. Aceste produse sunt concepute pentru a fi utilizate ca o sursă de venit suplimentar, de exemplu, de către pensionari.

Comparatorul pentru depozite la termen îți permite să verifici atât dobănzile practicate de bănci, cât și existența facilității de capitalizare a dobânzii.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.