Calculator Rate Credit

Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul total și dobânda anuală efectivă (DAE) la credit
%

Cum sunt efectuate calculele?

Calculatorul simuleaza graficul de rambursare al unui credit, în baza datelor completate în formular. Sumele introduse în alte valute decăt moneda creditului, sunt convertite utilzând cel mai recent curs valutar BNR.

Dobânda lunară este calculată folosind ipoteza ca toate lunile sunt egale, iar anul este format din 360 zile. Din acest motiv, pot să apară mici diferențe în calculul ratei lunare la credit comparativ cu graficele de rambursare emise de bănci (care iau în calcul numărul exact de zile scurs între scandețe pentru calculul dobânzii, iar anul este considerat a fi format din 356 zile, respectiv 366 în ani bisecți).

Calculatorul este conceput să ofere informații orientative pentru planificarea deciziei de obținere a unui credit și estimarea efortului financiar cu rambursarea creditului.

Cum influențează tipul dobânzii graficul de rambursare?

Calculatorul este adaptat să ofere scenarii de rambursare pentru diversele tipuri de credite care există în oferta curentă a băncilor. 

În cazul creditelor cu dobândă fixă, rata lunară nu se va modifica pe întreaga perioadă de rambursare, iar graficul de rambursare reflectă acest aspect.

La creditele cu dobândă variabila, rata dobânzii se va actualiza periodic (de regulă, la fiecare 3 luni), în funcție de un indice de referință. Graficul de rambursare nu va reflecta însă aceste modificări ale ratei dobânzii, deoarece evoluția viitoare a indicelui de referință nu poate fi cunoscută. Astfel, graficul de rambursare va fi generat ținând cont doar de valoarea curentă a ratei dobânzii, iar ratele lunare vor fi egale, la fel ca la un credit cu dobândă fixă. Această procedură este utilizată inclusiv de bănci atunci cand oferă clienților grafice de rambursare.

Există o a treia categorie de credite, cele cu dobânzi mixte: rata dobânzii este fixă pentru o perioadă prestabilită (de exemplu, fixă 1 an sau fixă 5 ani), după care rata dobânzii devine variabilă. Calculatorul permite simularea graficelor de rambursare și pentru aceste credite. Trebuie selectat mai întâi tipul dobânzii, dupa care trebuie completată rata inițială de dobândă (în câmpul Rata dobânzii) cât și rata variabilă aplicabilă ulterior (în dreptul câmpului Rata dobânzii standard). În această situație, graficul de rambursare va reflecta costul cu dobânda în mod diferit în cele două perioade, iar rata lunara va fi diferită în perioada cu dobândă fixă față de perioada cu dobândă variabilă. Calculatorul te ajută să verifici cu cât ar putea crește rata lunară, după ce expiră dobânda inițială (care este de multe ori mult mai atractivă, față de dobânda aplicabilă ulterior).

Credite imobiliare

Alte Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos