Calculator Credit Maxim

Calculează creditul maxim pe care îl poți obține în funcție de venit/salariu.
RON
%

Cum estimăm creditul maxim?

Calculatorul estimează creditul maxim în baza cerințelor minime prudențiale impuse băncilor de către Banca Națională a României (BNR). 

Regulamentul BNR privind condițiile de creditare stabilește un prag maxim pentru gradul de îndatorare al clienților. Acest indicator se calculează ca raport între ratele la credite ale unui client și venitul său net lunar.

La creditele în lei, gradul maxim de îndatorare este stabilit la 40%, în timp ce la creditele în valută la 20%. În cazul creditelor pentru achiziția primei locuințe, gradul maxim de îndatorare se majorează cu 5 puncte procentuale: 45% la creditele în lei și 25% la creditele în valută.

Cum calculează băncile creditul maxim?

Calculatorul oferă valori orientative și este conceput pentru a fi utilizat ca un instrument de planificare financiară. În practică, fiecare instituție de credit stabilește prin norme interne, gradul maxim de îndatorare, diferențiat pe categorii de clientelă, pe tipuri de credite, după tipul dobânzii, precum și după istoricul relației cu clientului, fără însă a depăși pragurile impuse de BNR.

Pentru un volum restrâns de credite, băncile pot face excepții și pot acorda împrumuturi cu un grad de îndatorare peste pragurile impuse de BNR. De regulă, excepțiile se aplică pentru clienții care au un istoric de creditare la banca respectivă.

De asemenea, venitul luat în calcul pentru calculul gradului de îndatorare poate să difere de la o bancă la alta, în special, în cazul veniturilor din activitați independente. 

Din aceste motive, creditul maxim estimat de acest calculator poate să difere față de ofertele primite de la finanțatori.

 

Credite nevoi personale

Alte Calculatoare

Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos