Calculator Pensie Facultativă

Calculează pensia facultativă (Pilon III) pe care o poți obține în funcție de contribuțiile plătite la un fond de pensie.
RON
RON
Activul personal acumulat la fondurile unde ai aderat (daca ești deja participant)
ani

Ce este pensia facultativă?

Pensia facultativă se obține prin aderarea la un fond de pensii facultative (Pilon III). Participantul plătește contribuții la fond în vederea acumulării unei sume de bani, pe care o poate accesa doar la data pensionării. Fondul acumulat (denumit activ personal) poate fi utilizat pentru achiziția unei pensii private, pentru a suplimenta veniturile la pensie.

Cum funcționează calculatorul?

Calculatorul simulează modul de funcționare a unei scheme de pensii. În acest scop, utilizează o serie de ipoteze cu privire la randamentul fondului și speranța de viață care pot sa difere semnificativ față de evoluțiile viitoare ale acestor indicatori.

Scopul calculatorului este să ofere informații orientative cu scopul de a facilita planificarea deciziilor financiare. Este recomandat ca estimările să fie reevaluate periodic (cel puțin anual) cu acest calculator, pentru a ține cont de evoluția situației financiare.

Alte Calculatoare

Estimează pensia privată de care vei beneficia prin aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II)
Calculează cu cât trebuie să contribui la un fond de pensii facultative ca să obții pensia dorită
Calculează venitul net obținut din pensia privată și află cum poți plăti cele mai mici impozite