Calculator Impozit Pensie Privată 2024

Calculează suma netă de care vei beneficia la plata pensiei private (Pilon II sau III), după reținerea impozitelor. În plus, îți prezentăm varianta optimizată fiscal, astfel încât să plătești cele mai mici impozite.
RON
Activul personal acumulat la fondul de pensie
RON

Cum funcționează calculatorul?

Calculatorul estimează suma netă de care vei beneficia - după reținerea impozitelor și contribuțiilor sociale - la plata pensiei private obligatorii (Pilon II) și facultative (Pilon III).

Impozitarea pensiilor se face distinct pentru Pilonul II și III. Prin urmare, folosește calculatorul separat pentru a estima impozitul pentru fiecare tip de pensie, dacă participi simultan la fondurile de pensii obligatorii și facultative.

În prezent, plata pensiei private se poate face în maxim 60 tranșe lunare, la alegerea participantului. Calculatorul estimează taxele pe care le vei plăti, în funcție de numărul de rate lunare selectate și totodată, estimează varianta optimizată fiscal, pentru a plăti cele mai mici impozite.

În acest mod, poți face o alegere informată atunci când soliciți plata pensiei private.

Cum se impozitează pensia privată?

Conform actualelor prevederi fiscale, participantul va fi impozitat doar pentru câștigurile obținute din investiții, nu și pentru contribuțiile plătite la fond.

Pentru fiecare tip de pensie privată (facultativă și obligatorie), participantul beneficiază de două deduceri fiscale:

  • o deducere de 2.000 lei la calculul impozitului pe venit
  • o deducere de 4.000 lei la calculul contribuțiilor pentru asigurări sociale de sănătate.

Un aspect foarte important este că deducerile se aplică pentru fiecare lună în care se încasează pensia privată. Prin urmare, dacă vei încasa pensia într-o singură tranșă lunară, vei beneficia o singură dată de deducerile fiscale. Dacă alegi o perioada mai lungă de plată a pensiei, vei beneficia în mod repetat de aceste deduceri fiscale și vei plăti taxe mai mici.

Calculatorul te ajută să estimezi automat varianta în care plătești cele mai mici impozite și îți afișează numărul minim de rate lunare pe care trebuie să le alegi pentru a suporta cele mai mici taxe.

Alte Calculatoare

Estimează pensia privată de care vei beneficia prin aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II)
Estimează pensia facultativă pe care o poți obține în functie de contribuțiile plătite la fond
Calculează cu cât trebuie să contribui la un fond de pensii facultative ca să obții pensia dorită