Calculator Pensie Privată Obligatorie

Calculează pensia privată pe care o poți obține prin aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II). Contribuția la aceste fonduri este reținută automat de către angajator (fiind inclusă în contribuția pentru asigurări sociale).
RON
RON
Activul personal acumulat la fondul unde ai aderat (daca ești deja participant)
ani

Cum funcționează calculatorul?

Calculatorul simulează procesul de acumulare la un fond de pensii, pe baza unui scenariu de performanță moderată pentru sumele investite de către fond. În acest scop, luăm în considerare o serie de proiecții pentru factorii care pot influența evoluția sumei acumulate la fond (randamentul fondului, rata de creștere a salariu, speranța de viață, etc.) care pot să difere semnificativ față de evoluțiile viitoare reale.

Contribuția lunară la fondul de pensii este calculată ca procent din salariul brut, conform cotei de contribuție aplicabilă în acest moment. Cota de contribuție este considerata fixă pe toată perioada în care se plătesc contribuții la fond.

La sfârsitul perioadei de contribuție, suma acumulață este convertită în anuități (pensie lunară), în baza unor calcule actuariale.

Scopul calculatorului este să ofere informații orientative cu scopul de a facilita planificarea deciziilor financiare. Este recomandat ca estimările să fie reevaluate periodic (cel puțin anual) cu acest calculator, pentru a ține cont de evoluția situației financiare.

Ce este pensia privată obligatorie?

Sistemul de pensii private obligatorii (denumit și Pilonul II) este un sistem complementar pensiei de stat. Din contribuțiile lunare pentru asigurări sociale reținute de angajator, o parte este redirecționată către fondul de pensie privată obligatorie. 

Fondul investește aceste sume în diverse plasamente financiare, iar câștigurile obținute se adaugă la suma acumulată la fond de participant (sumă denumită activ personal). În momentul pensionării, activul personal va fi folosit pentru a cumpara o pensie privată. O sumă acumulată va fi mai mare va permite obținerea unei pensii private mai mari. Pentru mai multe detalii, citește ghidul privind plata pensiilor private.

Alte Calculatoare

Estimează pensia facultativă pe care o poți obține în functie de contribuțiile plătite la fond
Calculează cu cât trebuie să contribui la un fond de pensii facultative ca să obții pensia dorită
Calculează venitul net obținut din pensia privată și află cum poți plăti cele mai mici impozite