carduri

Plata cu cardul în străinătate: Ghid de vacanță

Plata cu cardul în străinătate este o metoda convenabilă. Alege cardul corect cu care să pleci în vacanță și poți chiar să economisești bani.
Plata cu cardul în străinătate: Ghid de vacanță
Data publicării30 ianuarie 2024 | Autor:Marius Șerban

Înainte de a plecă în vacanță în străinătate, trebuie să ne planificăm puțin modul în care vom achita diverse cheltuieli pe care le vom face. Practic, stabilești câți bani vei cheltui în vacanță și alegi modul în care vei face plățile.

Recomandat este să ai întotdeauna o suma minimă sub formă de cash, în moneda țării respective. Din motive de siguranță, restul banilor ar trebui păstrați pe card.

Când este util cardul de salariu?

Cea mai simplă variantă este să folosești cardul de salariu. Banii sunt deja în cont, astfel că nu ai nimic de făcut, decât să pui cardul în portofel la plecare.

Trebuie avut în vedere că un card de salariu este emis în lei, iar orice tranzacție într-o monedă străină va presupune o conversie valutară. 

Conversiile valutare din lei în euro nu sunt chiar atât de costisitoare, însă tranzacțiile în alte monede decât euro, pot avea costuri semnificative. De ce se întâmplă asta? 

Conversiile din alte monede în leu se fac prin intermediul euro. De exemplu, la o tranzacție în lire sterline, banca schimba mai întâi suma din lire sterline în euro, iar apoi din euro în lei. Sunt 2 schimburi valutare legate, iar banca obține profit din fiecare schimb. Clientul cumpără lire sterline la un curs foarte dezavantajos în acest caz.

Prin urmare, cardul de salariu (emis în lei) este contraindicat daca vrei să călătorești în afara zonei euro.

Pentru călătorii în zona euro, cardul de salariu poate o opțiune viabilă.  Urmează pașii de mai jos, pentru a analiza dacă această opțiune este recomandată:

  • Află care este cursul de schimb practicat de bancă la tranzacțiile în euro cu cardul
  • Verifică apoi cursul de la casele de schimb.
  • Dacă reiese că obții economii apelând la casele de schimb, ar trebui să cauți un card mai avantajos.

Un card este atractiv dacă oferă cursuri cel puțin la fel de bune ca cel mai bun curs de la casele de schimb.

Avantajele cardurilor bancare în valută

Cea mai bună soluție este să pleci în vacanță cu un card de debit, emis în valuta țării respective. Cumperi valută de la casa de schimb valutar și alimentezi cardul cu suma necesară, având control deplin asupra cursului de schimb la care cumperi valută.

Ulterior, nu mai ai nicio surpriză, deoarece toate tranzacțiile se vor face în moneda cardului, deci nu va apărea niciun schimb valutar.

Singurul inconvenient este că un card de debit în valută are de regulă asociate comisioane de administrare destul de ridicate, astfel că nu este eficient dacă nu-l folosești frecvent. Dacă pleci o dată sau de 2 ori pe an din țară, s-ar putea să nu simți niciun beneficiu. Ce economisești cu schimburile valutare, plătești sub forma comisioanelor de administrare!

Revolut și Wise te scapă de grija schimbului valutar

O alta variantă, care rezolvă neajunsurile de mai sus, este să optezi pentru card de debit, emis de o instituție de plată. Cele mai populare opțiuni sunt Revolut și Wise.

Ambele companii oferă cursuri de schimb foarte avantajoase – apropiate de cotațiile interbancare - pentru a face conversii valutare din lei în diverse monede.

Cardurile lor sunt emise într-o monedă de bază, însă orice tranzacție într-o altă valută se face utilizând propriile cursuri de schimb, fără să apeleze la cursurile Visa și MasterCard, așa cum procedează băncile.

Din acest motiv, clientul beneficiază permanent de cel mai bun curs, indiferent de moneda în care utilizează cardul.

De regulă, aceste carduri nu au taxe de administrare și trebuie achitat doar un comision la emitere.

Indiferent de cardul ales, retragerea de numerar de la bancomatele din străinătate trebuie evitată cât de mult posibil, deoarece este de regulă o operațiune foarte costisitoare. 

Carduri de credit

Nu am găsit nicio ofertă.

Comparator
Carduri de credit
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai avantajos card de credit
  • Economisești timp și bani

Calculatoare

Descoperă în câți ani achiți creditul, dacă rambursezi lunar doar suma minimă de plată

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.