carduri

Ce sunt plățile contactless?

Plățile contactless se fac prin simpla apropiere a cardului sau a telefonului de terminalul de plată, astfel că tranzacția se efectuează mai rapid.
Ce sunt plățile contactless?
Data publicării26 iunie 2024 | Autor:Marius Șerban

În mod tradițional, plata cu cardul presupune trecerea cardului fizic prin terminalul de plată instalat la comerciant. Cardul trebuie ținut în dispozitiv până la autorizarea tranzacției, prin introducerea codului PIN.

Plățile contactless au eliminat acest pas, fiind necesară doar apropierea cardului de terminalul de plată (POS). Comunicarea dintre card și POS se face cu ajutorul tehnologiei Near-Field-Communication (NFC). 

Cum poți face plăți cu telefonul?

O dată cu introducerea acestei tehnologii a devenit posibilă transformarea telefonului sau ceasului în card.

Prin intermediul Google Pay,  Apple Pay sau Samsung Pay, îți poți salva datele cardului pe telefon. Apoi, poți folosi telefonul pentru a face plăți contactless la comercianți. Unele bănci au dezvoltat propriile aplicații pentru telefoane mobile.

Dacă ai un smartwatch, poți salva cardul pe acest dispozitiv și faci apoi plăți cu ajutorul ceasului.

Aplicațiile pe care le poți utiliza pentru plăți contactless depind de opțiunile oferite de banca emitenta a cardului.

Când este necesar codul PIN?

Scopul plăților contactless este să reducă timpul în care se efectuează o plată la comercianți. Din acest motiv, în cazul tranzacțiilor de mică valoare, nu mai este necesară introducerea codului PIN.

Limita de verificare a deținătorului diferă de la o țară la alta. De asemenea, băncile pot decide să stabilească propriile limite.

De regulă, băncile din România nu solicită codul PIN al cardului pentru tranzacții de până în 100 lei. Dacă însă faci în mod repetat, tranzacții de mică valoare, banca va solicita la un anumit moment introducerea codului PIN, din motive de securitate.

În cazul tranzacțiilor în care cardul este introdus în terminal (non-contactless), introducerea codului PIN este obligatorie la fiecare tranzacție, indiferent de valoarea ei.

Cardurile permit stabilirea unor limite specifice pentru plățile contactless (valoarea maximă a unei tranzacții, valoarea zilnică a tranzacțiilor de acest tip), prin intermediul aplicațiilor digitale oferite de bănci. 

Prin urmare, dacă nu poți face o plată de valoare mai mare printr-o tranzacție contactless ai două opțiuni: fie ajustezi limita maximă pentru plăți contactless, fie efectuezi plata prin introducerea cardului în terminal (aceste tranzacții sunt mai sigure și au limite de tranzacționare mai mari).

Carduri de credit

Nu am găsit nicio ofertă.

Comparator
Carduri de credit
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai avantajos card de credit
  • Economisești timp și bani

Calculatoare

Descoperă în câți ani achiți creditul, dacă rambursezi lunar doar suma minimă de plată

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.