conturi de economii

Cum funcționează un cont de economii?

Conturile de economii îți permit să economisești în ritmul tău și nu ești penalizat dacă vrei să retragi bani din cont, în caz de urgență.
Cum funcționează un cont de economii?
Data publicării28 aprilie 2023 | Autor:Finradar

Ce este un cont de economii?

Conturile de economii combină avantajele unui depozit la termen cu cele ale unui cont curent. Primești o dobândă atractivă pentru sumele depuse în cont și nu ești restricționat la retragerea banilor, așa cum se întâmplă în cazul unui depozit la termen. 

Majoritatea conturilor de economii îți permit să faci oricând depuneri suplimentare în cont, fără să existe vreo constrângere. De exemplu, într-o lună poți depune 1.000 lei în cont, în altă lună 500 lei, iar în unele luni, nicio sumă în plus. Depui banii în funcție de propriile nevoi financiare.

Mai mult, în cele mai multe cazuri, poți retrage banii fără să pierzi dobânda acumulată. Dacă într-o lună ai nevoie să cheltuiești mai mulți bani, îi poți retrage fără probleme din contul de economii. 

Din acest motiv, contul de economii este un produs perfect pentru planurile pe termen scurt, cum ar fi de exemplu, acumularea unei sume pentru o vacanță, achiziția unui bun de folosință îndelungată sau alte planuri personale pe care le poți avea.

De asemenea, contul de economii reprezintă alegere excelentă pentru acumularea unui fond de urgență, la care să poți apela în cazul în care apare o cheltuială neprevăzută de valoare mai mare.

Atenție, conturile de economii au dobânzi mai mici decât depozitele la termen. Dacă nu ai nevoie de bani pentru o perioadă de timp, este mai rentabil să-i depui într-un depozit la termen.

Cum se calculează dobânda la contul de economii?

La conturile de economii, dobânda se calculează zilnic la sold existent și se plătește la sfărsitul fiecărei luni, adăugându-se la soldul existent. Din dobânda aferentă fiecărei luni, banca va reține impozitul pe dobândă.

În unele cazuri, dobânda remunerată diferă, în funcție de valoarea soldului. Pe măsură ce suma acumulată creste, poți beneficia de o dobândă mai bună. Prin comparatorul pentru conturi de economii, poți verifica rapid care ofertă este mai avantajoasă pentru tine. Completezi suma pe care intenționezi să o economisești și comparatorul îți calculează automat dobânda acumulată, în funcție de sold, pentru fiecare ofertă.

În plus, poți simula diverse scenarii de economisire prin acest produs, utilizând Calculatorul Cont de Economii. Cu ajutorul său, poți să estimezi cât vei acumula dacă depui lunar o suma prestabilită în cont și poți urmări evoluția soldului în timp.

De asemenea, Planul de economisire te ajută să estimezi cât de repede poți economisi suma propusă, în funcție de depunerile lunare pe care le poți face. Ori, de ce depuneri lunare e nevoie pentru a acumula suma propusă într-un termen ales de tine.

Ce comisioane are un cont de economii?

Cel mai des comision întâlnit la conturile de economii este cel cu administrarea. Unele bănci percep o sumă lunară fixă în fiecare lună pentru funcționarea contului. Acest comision reduce suma acumulată prin intermediul contului, deoarece se reține din soldul existent la sfârșitul fiecărei luni.

În cazul în care soldul contului este redus, acest comision poate fi mai mare decât dobânda plătită de bancă. De aceea, este recomandat să alegi un cont fără comisioane.

Pe lângă comisionul de administrare, băncile mai pot percepe un comision de deschidere și unul la închiderea contului. Finradar te ajută să compari costurile de funcționare ale conturilor în comparatorul pentru conturi de economii, unde poți filtra inclusiv ofertele fără comisioane.

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.