depozite

Depozite: Cum evităm comisionul de retragere în numerar?

Retragerea depozitului în numerar este o operațiune costisitoare, care poate fi evitată cu simplu transfer bancar, ce presupune un cost modic.
Depozite: Cum evităm comisionul de retragere în numerar?
Data publicării23 mai 2024 | Autor:Marius Șerban

Majoritatea băncilor permit clienților să retragă depozitul la scadență în numerar. Această operațiune este însă costisitoare și ar trebui evitată.

Dacă durata depozitului este de câteva luni sau rata dobânzii este una scăzută – așa cum se întâmplă frecvent la depozitele în valută - comisionul de retragere în numerar poate anula o bună parte din dobânda acumulată la depozit.

Transferul bancar, cea mai bună variantă la lichidarea depozitului

O soluție mult mai ieftină decât retragerea banilor în numerar o reprezintă transferul bancar. Atunci când deschizi un depozit la bancă, ți se deschide automat și un cont bancar.

Poți folosi acest cont pentru a transfera banii la scadența depozitului, în contul deținut la banca ta principală. 

Costul unui transfer bancar este modic, chiar și atunci când este efectuat la ghișeu. Dacă bancă îți pune la dispoziție gratuit și o soluție de internet banking, atunci transferă banii prin intermediul aplicației și vei suporta costuri și mai mici. 

De exemplu, la un depozit de 50.000 lei, dacă bancă percepe un comision de 1%, te va costa 500 lei să retragi banii în numerar la ghișeu. Un transfer costă aproximativ 10 lei, astfel că vei economisi o sumă importantă.

Un alt avantaj al transferului bancar este că nu te expune riscului de a fi jefuit de infractori, așa cum se poate întâmpla atunci când te deplasezi cu sume importante de bani asupra ta.

Unele bănci permit retrageri gratuite, dar cu restricții

O serie bănci permit totuși deponenților să retragă banii la scadență în numerar, ca parte a politicii comerciale. 

Cu toate acestea nu vor să încurajeze prea mult acest comportament și limitează retragerile doar pentru ziua scadentă a depozitului, posibil și în ziua lucrătoare imediat următoare. În plus, pot exista restricții cum ar fi  limitarea retragerilor la un anumit prag sau obligația ca unitatea bancară să fie anunțată în prealabil.

Finradar semnalizează ofertele ce permit retrageri gratuite de numerar, în comparatorul pentru depozite bancare. Înainte de constituirea depozitului este recomandat să verificați la bancă în ce condiții este permisă retragerea gratuită a sumelor în numerar.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.