conturi de economii

Fondul de urgență: Ce este și de ce e important?

Banii economisiți pentru fondul de urgență ar trebui păstrați într-un cont de economii, pentru a-i putea retrage ușor în cazul unor cheltuieli neprevăzute.
Fondul de urgență: Ce este și de ce e important?
Data publicării19 mai 2024 | Autor:Marius Șerban

Fondul de urgență este o suma de bani păstrată într-un cont de economii, la care poți apela în cazul apariției unor cheltuieli neprevăzute, cum ar fi cheltuieli medicale, reparația locuinței sau înlocuirea unor aparate electrocasnice, reparații auto sau în caz de șomaj.

Un astfel de fond te ajută să faci față unor cheltuieli majore, fără să fii nevoit să apelezi la un credit. Dar și mai important, acest fond este extrem de util în cazul pierderii locului de muncă. Astfel, chiar dacă rămâi fără venit, vei avea la dispoziție resursele financiare necesare, pentru a-ți acoperi cheltuielile de zi cu zi.

Este important ca banii pentru fondul de urgență să fie păstrați într-un cont de unde să-i poți retrage ușor și rapid, oricând apare o necesitate. Din acest motiv, conturile de economii sunt cele mai potrivite produse, deoarece îți permit să retragi banii oricând, dar îți oferă și o dobândă atractivă pentru sumele economisite. 

Cât de mare ar trebui să fie fondul de urgență?

Regula generală este ca fondul de urgență să-ți permită acoperirea cheltuielilor cotidiene pentru o perioadă de 3-6 luni. Astfel, în cazul pierderii locului de muncă, vei avea suficiente fonduri până când vei reuși să-ți găsești un alt job.

Prin urmare, dimensionarea exactă a acestui fond depinde de nivelul lunar al cheltuielilor și de ușurința cu care îți poți găsi un alt loc de muncă.

În cazul cheltuielilor, ar trebui să ții cont doar de cheltuielile esențiale, cum ar fi chiria sau rata la creditul ipotecar, cheltuielile de întreținere și cu utilitățile, cheltuielile alimentare, medicale și alte produse strict necesare.

Fondul de urgență ar trebui să acopere aceste cheltuieli pentru numărul de luni de care ai nevoie ca să-ți găsești un alt loc de muncă. Prin urmare, dacă activezi într-un domeniu unde cererea este foarte mare, fondul ar urma sa acopere cheltuielile pe o perioada de 3 luni. În schimbi, dacă apreciezi că este dificil să găsești un alt job, atunci fondul de urgență ar trebuie să poată acoperi cheltuielile pentru 6 luni sau chiar mai mult.

Rolul fondului este să te ajută să depășești ușor situațiile dificile, astfel că este recomandat să ai o abordare prudentă în estimarea lui. Este mai bine să aloci mai multe resurse în acest sens, decât să ai un fond subdimensionat.

Cum acumulez un fond de urgență?

Pentru a acumula un fond de urgență, urmează pașii de mai jos:

  1. Calculează suma de care ai nevoie pentru fondul de urgență
  2. Stabilește un obiectiv lunar de economisit în acest scop: nu încerca să te forțezi și să economisești imediat toată suma. Este mai ușor să stabilești un obiectiv lunar de economisit, care să nu pună presiune exagerată pe bugetul tău.
  3. Economisește lunar suma propusă: la fiecare încasare de salariu, virează cu prioritate suma lunară în contul de economii. Unele bănci îți permit să automatizezi acest proces, prin setarea unui transfer automat.

După ce ai acumulat suma propusă, nu ar trebui să te atingi de aceste disponibilități decât în situații de urgență. Anual, poți reanaliza propria situație financiară pentru a evalua dacă fondul de urgență ar trebui suplimentat.

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.