depozite

În ce monedă economisim: Lei, euro sau dolari?

Economiile în lei oferă dobânzi mai atractive, în timp depozitele în euro sau dolari pot profita de creșterea cursului. Cum alegem moneda de economisire?
În ce monedă economisim: Lei, euro sau dolari?
Data publicării9 august 2023 | Autor:Finradar

Alegerea monedei de economisire trebuie corelată cu scopul în care economisim banii. Pot fi diverse motive pentru care dorim să constituim un depozit la banc[: pentru o achiziție viitoare, pentru asigurarea unui fond de urgență, pentru a proteja banii de inflație sau pentru a obține câștiguri cât mai mari.

Indiferent de caz, însă, moneda de economisire trebuie să fie corelată cu moneda în care urmează să folosim banii în viitor. 

Dacă vom avea de plată o sumă în lei, atunci este mai prudent să economisim în lei. În schimb, dacă prețul bunului este exprimat în euro, atunci ești mai protejat să economisești în euro. 

În cazul în care alegem o altă monedă decît cea în care vom folosi banii, ne asumăm un risc valutar. Dacă evoluțiile valutare nu vor fi favorabile, vom suferi pierderi.  Mai trebuie ținut cont și de faptul că dacă trebuie să faci o conversie valutară atunci cînd vei utiliza banii din depozit, vei suporta un cost suplimentar cu marja valutară (diferența dintre cursul de vânzare și cel de cumpărare).

În ce condiții devin depozitele în valută mai profitabile?

În general, dobânzile la depozitele în lei sunt cu câteva procente mai mari decât dobânzile în euro și dolari. Depozitele în valută pot să devină mai profitabile dacă leul se depreciaza fată de valuta aleasă dincolo de un anumit prag. Acest prag este dat de diferențialul de dobândă. 

Rata minimă de depreciere a cursului (%)  = Diferențial de dobânda  x Nr. Luni / 12

Îți prezentăm mai jos un exemplu, pentru a te ajuta să înțelegi mai bine, cum te afectează evoluțiile valutare.

De exemplu, dacă rata dobânzii în lei este de 7% pe an, iar la euro este de 3% pe an, atunci un depozit în euro pe 12 luni poate să devină mai profitabil dacă rata de schimb EUR/RON va crește cu peste 4% (7% - 3%) în urmatorul an (de exemplu, de la 5 lei/euro la 5,20 lei/euro). În cazul în care cursul nu va depăși pragul respectiv, depozitul în valută îți va aduce căștiguri mai mici decât cel în lei.

În funcție de situația personală, poți calcula propriile praguri minime de câștig din evoluțiile valutare.

Care sunt cele mai riscante monede?

Dacă analizăm dobânzile depozitelor din anii anteriori, observăm că depozitele în lei au oferit mai mereu câștiguri superioare celor în euro. Acest lucru este datorat faptului că euro este moneda de referință, iar intervențiile valutare ale BNR au vizat să asigure o stabilitate a cursului față de euro.

Mai mult, fundamentele economice suțin o corelație puternică între euro și leu, deoarece economia României este strâns integrată cu zona euro.

Prin urmare, potențialul de deprecierea a cursului euro-leu este unul limitat, deoarece BNR va încerca întotdeauna să limiteze amplitudinea fluctuațiilor.

Pe de altă parte, evoluța leului față de restul monedelor forte (dolar, franc elvețian, yen japonez) este mult mai amplă și mai imprevizibilă. 

Din acest motiv, constituirea unui depozit într-o astfel de moneda – dacă nu este justificată de o tranzacție viitoare în moneda respectivă – reprezintă mai degrabă o decizie investițională (cu asumurea riscurilor asociate) decât una de economisire (unde scopul principal îl vizează protejarea capitalului). Câștigurile pot fi mult mai mari în cazul acestor depozite, dar și riscurile sunt pe măsură.

Finradar te ajută să compari dobânzile la depozite în lei, euro și dolari, astfel că poți găsi rapid cele mai atractive oferte.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.