carduri

Am uitat codul PIN de la card. Cum procedez?

Dacă ai uitat codul PIN de la card, acesta poate fi resetat într-o unitate bancară. Unele bănci permit schimbarea codului PIN prin aplicațiile de internet sau mobile banking ori la call-center.
Am uitat codul PIN de la card. Cum procedez?
Data publicării13 iunie 2023 | Autor:Finradar

În cazul în care ai uitat codul PIN de la cardul de debit sau de credit, este recomandat să nu mai folosești cardul la bancomat sau la POS (terminalele instalate la comercianți, pentru plata cu cardul). 

Dacă vei introduce codul PIN greșit de 3 ori la rând, cardul tău va fi blocat automat, din motive de securitate. Banca va presupune că cineva încearcă să folosească în mod fraudulos cardul și va inactiva cardul pentru a-ți proteja banii. 

Cum se poate regenera codul PIN?

Soluția clasică este să mergi într-o unitate bancară, cu actul de identitate, pentru a cere reînnoirea codului PIN. În general, vei primi pe loc un plic sigilat cu noul tău cod PIN. Această variantă presupune deplasarea la bancă și este mai anevoioasă.

Există însă și soluții mai simple, în funcție de bancă. Unele instituții financiare oferă clienților posibilitatea de a schimba codul PIN prin intermediul aplicației de internet sau mobile banking. Prin urmare, dacă ai acces la un astfel de serviciu, verifică dacă există o astfel de opțiune în aplicație (de regulă, va fi localizată în secțiunea cu informații legată de card). 

Dacă pasul de mai sus nu te ajută, sună la call-center-ul băncii și verifică dacă nu se poate reseta codul PIN prin telefon. Prin această variantă, vei primi prin SMS, un nou cod PIN.

Ce tranzacții poți face fără codul PIN?

Chiar dacă ai uitat codul PIN, poți folosi cardul în continuare pentru cumpărături online. În acest caz, autorizarea plăților se face fie din aplicația de online banking, fie prin intermediul unui cod SMS. 

Codul PIN este necesar doar la tranzacții unde cardul este prezent fizic, respectiv în cazul tranzacțiilor la bancomat (ATM) sau la plata cumpărăturilor cu cardul în magazine (tranzacții la POS). 

Excepție fac plățile contactless mai mici de 100 lei, unde nu este necesară introducerea codului PIN. Plățile contactless sunt cele unde tranzacția se face prin simpla apropiere a cardului de terminalul de plată.

Atenție, dacă faci mai multe plăți contactless de valori mici, la un anumit moment, banca va solicita completarea codului PIN, după un anumit număr de tranzacții consecutive. Pragul de la care se declanșează introducerea codului PIN depinde de la o banca la alta, în funcție de analiza de risc.

Carduri de credit

Nu am găsit nicio ofertă.

Comparator
Carduri de credit
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai avantajos card de credit
  • Economisești timp și bani

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.