imobiliare

Când este timpul să-ți cumperi o locuință?

Decizia de a cumpăra o locuință trebuie să țină cont de obiectivele și prioritățile tale, dar și de situația financiară în care te afli.
Când este timpul să-ți cumperi o locuință?
Data publicării22 aprilie 2024 | Autor:Marius Șerban

Cumpărarea unei locuințe este una dintre cele mai importante decizii financiare pe care o persoană o ia în cursul vieții. Dincolo de aspectul financiar, această decizie îți afectează inclusiv stilul de viață.

Pentru a te ajuta în luarea unei decizii, am pregătit o listă de verificări, pe care să le parcurgi, pentru a vedea dacă ești pregătit.

Ai un venit stabil

Majoritatea persoanelor care își cumpără locuință au nevoie de un credit imobiliar/ipotecar. Dacă te încadrezi în acest segment, atunci ai nevoie de un venit stabil pentru a putea accesa un credit. 

În general, băncile solicită o vechime totală în muncă de 1 an și minim 3 luni la actualul job. În cazul persoanelor care obțin venituri din activități independente, cerințele privind istoricul veniturilor ar putea fi ceva mai stricte.

Creditele pentru locuință se acordă pe perioade lungi de timp, astfel că este necesar să poți plăti ratele în tot acest timp. Un venit stabil înseamnă mai mult decât a bifa vechimea minimă cerută de bancă. Este important ca firma la care lucrezi să aibă o situație financiară stabilă, astfel încât locul tău de muncă să nu fie în pericol sau ca abilitățile tale să îți permită să găsești un alt loc de muncă, cu un venit similar, dacă va fi necesar.

Ai planuri serioase pe termen lung

Cumpărarea unei case este recomandată atunci când ai planuri serioase pe termen lung, care nu presupun schimbarea locuinței pe o perioadă îndelungată.

Dacă nu ești sigur cu privire la ce urmează să faci în următorii ani din punct de vedere al carierei sau al familiei, este mai ieftin să închiriezi.

Este foarte costisitor să cumperi o locuință și apoi să îți dai seama că vrei de fapt altceva. Tranzacțiile imobiliare presupun costuri importante cu taxele notariale și obținerea unui credit. În plus, este posibil să vinzi locuința la un preț mai mic decât ai cumpărat-o. 

Ai economisit un avans pentru credit

Economisirea avansului minim este un pas foarte important în vederea obținerii unui credit. În cazul unui credit Noua Casă, avansul minim începe de la 5%, iar la creditele imobiliare, ai nevoie de un avans minim de 15%.

Cu cât ai un avans mai mare, cu atât efortul financiar pentru rambursarea creditului va fi mai mic și economisești sume importante cu dobânda la credit.

De asemenea, este nevoie să acoperi din economiile tale și costurile cu achiziția imobilului: taxele notariale și comisionul de analiză credit.

Poți face față cheltuielilor suplimentare

Cumpărarea unei locuințe aduce cu sine cheltuieli suplimentare, cu întreținerea și dotarea locuinței (mobilă, electrocasnice, etc), asigurare de locuință și taxe pe proprietate.

Prin urmare, pe lângă rata lunară la credite, bugetul trebuie să acomodeze și alte cheltuieli suplimentare. Din când în când, s-ar putea să fie nevoie să aloci bani și timp pentru lucrări de reparații mai importante.

Îți permiți o locuință într-o zonă adecvată nevoilor tale

Este important să îți permiți să cumperi o locuință într-o zonă care corespunde nevoilor tale. Prin urmare, trebuie să găsești o locuință care se potrivește atât cu bugetul tău cât și cu stilul tău de viață.

Dacă îți place să ai totul în apropiere, un apartament în oraș este mai potrivit decât o casă la periferie. S-ar putea să fie nevoie în cele din urmă să faci anumite compromisuri. Nu uita, locuința este în primul rând casa ta și nu o investiție!

Când ar trebui să amâni decizia?

Dacă nu îndeplinești cel puțin una dintre condițiile de mai sus, ar trebui să amâni cumpărarea unei locuințe.

Nu trebuie să cumperi în ideea că prețurile vor crește și nu îți vei mai permite apoi să cumperi nimic. Prețurile la imobile fluctuează timp, atât în sus cât și în jos, iar imobile la vânzare vor fi tot timpul disponibile. 

Prin urmare, dacă nu ești pregătit sau nu ai găsit ceea ce cauți, este mai bine să amâni luarea unei decizii. 

Credite imobiliare

Comparator
Credite imobiliare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.