conturi bancare

Cât durează un transfer bancar?

Durata unui transfer bancar depinde de tipul transferului, moneda utilizată și valoarea sumei transferate. Finradar îți prezintă care este durata transferului în fiecare caz.
Cât durează un transfer bancar?
Data publicării31 mai 2023 | Autor:Finradar

Transferurile intrabancare sunt cele mai rapide

Cel mai rapid transfer este cel intrabancar, când plătitorul și beneficiarul au cont la aceeași bancă. Banii nu pleacă din bancă, astfel ca tranzacția decurge repede.

În acest caz, suma ajunge la beneficiar în timp real, indiferent că este zi bancară sau zi liberă. Aceste tranzacții presupun doar operațiuni la nivelul sistemului informatic al băncii și sunt automatizate.

Transferurile interbancare în lei durează maxim 1 zi lucrătoare

În cazul transferurilor interbancare – când plătitorul și beneficiarul au conturi la bănci diferite – tranzacțiile durează ceva mai mult și pot fi procesate doar în zilele lucrătoare. Durata transferului depinde de suma transferată și de ora la care s-a inițiat plata.

Transferurile în lei de mare valoare (unde suma transferată este de cel puțin 50.000 lei) se procesează în aceeși zi, dacă sunt inițiate până în ora 15 (ora limită poate să difere de la o banca la alta). În caz contrar, banii vor ajunge la beneficiar în ziua următoare. 

Aceste tranzacții sunt procesate prin casa de compensare a BNR (ReGIS), iar procesarea se face în timp real, ceea ce înseamnă ca banii vor ajunge la beneficiar în câteva minute (daca se respectă ora limită).

În schimb, transferurile în lei de mică valoare (sub 50.000 lei) durează ceva mai mult. Aceste tranzacții sunt procesate de Transfond, care derulează operațiuni de compensare între bănci de 3 ori pe zi. După compensare, durează căteva ore până când banca va aloca fondurile în contul beneficiarului.

Termenul maxim este de 1 zi lucrătoare, în funcție de ora la care sunt transmise ordinele și canalul utilizat:
-    Tranzacțiile inițiate până în ora 10 (termenul limită depinde de la o bancă la alta și pot fi ore diferite pentru ordine transmise prin online banking și ordine transmise la ghișeu) vor fi procesate în aceeași zi
-    Tranzacțiile inițiate după ora 10, vor fi procesate în ziua lucrătoare următoare.

Cât durează un transfer în UE?

Transferurile în euro beneficiază de un regim special (SEPA), deoarece euro este moneda UE. Astfel, orice transfer în euro în spațiul comunitar sau între 2 bănci din România nu trebuie să dureze mai mult decât un transfer local în moneda națională.

Prin urmare, un transfer în euro în UE durează cel mult o zi lucrătoare și banii pot ajunge chiar și în aceeași zi, daca tranzacția este inițiată înainte de ora limita, stabilită de bancă.

De asemenea, transferurile în UE în monedele altor state membre (care nu au aderat la euro) sau în valute forte – dolari, liră sterlină -  se pot deconta tot în maxim 1 zi lucrătoare.

Transferurile în afara UE nu mai beneficiază de prevederile comunitare, astfel durata unui transfer ajunge în acest caz până la 4-5 zile lucrătoare.

Pentru a afla exact condițiile în care transferurile bancare sunt procesate, consultă documentul cu ora limită de procesare a plăților la banca unde ai cont deschis.

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.