conturi bancare

Cum transferi bani de la o bancă la alta?

Dacă vrei să transferi bani de la o banca la alta, viramentul bancar este soluția de care ai nevoie. Finradar îți arată cum se face un transfer bancar.
Cum transferi bani de la o bancă la alta?
Data publicării30 mai 2023 | Autor:Finradar

Ce este transferul bancar?

Transferul bancar te ajută sa muți banii dintr-un cont bancar într-un alt cont bancar deschis la aceeași bancă sau la o altă bancă. 

Cel mai utilizat transfer bancar este prin virament bancar sau ordin de plată (motiv pentru care termenul de transfer bancar este asociat deseori cu acest instrument de plată). E bine de știut că se pot transfera bani și prin alte instrumente (cum ar fi debit direct, cec, ordin programat).

Dacă plătitorul și beneficiarul au cont deschis la aceeași banca atunci acesta este un transfer intrabancar. De obicei, aceste transferuri sunt foarte rapide. Tranzacția se procesează automat, deoarece banii rămăn la aceeși banca. Tot ce face banca este să înregistreze ieșirea banilor dintr-un cont și intrarea banilor în celălalt cont.

Din acest motiv, aceste tranzacții sunt în cele mai multe cazuri gratuite. Dacă banca îți percepe comision la o astfel de tranzacție și faci des astfel de transferuri, ar trebui să cauți un alt cont bancar, deoarece vei economisi bani.

Când plătitorul și beneficiarul au conturi deschise la bănci diferite atunci acesta este un transfer interbancar. Aceste operațiuni presupun, de regulă, plata unui comision de către cel care efectuează plata.

Cum se face un transfer bancar prin ordin de plată?

Pentru a face un transfer bancar prin ordin de plată/virament bancar ai nevoie să cunoști de la beneficiarul plății care este codul IBAN al contului său bancar.

Cel mai ușor mod pentru a face un transfer bancar este prin aplicația băncii de internet banking sau mobile banking.  Va trebui să completezi în formular informații precum:
-    Numele beneficiarului
-    Codul IBAN al beneficiarului
-    Detalii despre plată (această informația va aparea în extrasul de cont al beneficiarului și îi va permite acestuia să identifice mai ușor transferul tău. În cazul în care plătești o factură, acest câmp va fi folosit pentru a completa informații precum numărul facturii, contul de client sau numarul de contract).
-    Suma care va fi transferată.

Ulterior va trebui să autorizezi plata, completând parola de acces și/sau un cod SMS de confirmare.

Băncile încurajează transferurile online și vei plăti comisioane mai mici atunci când faci tranzacții prin internet/mobile banking.

Varianta unui transfer din sucursală este mai scumpă. În acest caz, va trebui să completezi un formular cu detaliile privind transferul. 

Pe lângă informațiile de mai sus cu privire la beneficiarul plății și suma transferată, va trebui să completezi și detalii despre plătitor (numele tău, contul din care faci plata, adresa ta, etc.). Ulterior, semnezi formularul și îl depui la ghișeu pentru a fi procesat.

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Ești mulțumit de serviciile financiare?

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-i și pe alții să ia o decizie, atunci când vor să cumpere un produs similar!

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.