conturi bancare

Ce este contul bancar cu servicii de bază?

Contul bancar cu servicii de bază poate fi obținut doar de persoanele care nu dețin cont la nicio bancă și permite accesul la serviciile bancare de încasări și plăți.
Ce este contul bancar cu servicii de bază?
Actualizat la19 iunie 2024 | Autor:Marius Șerban

Contul bancar cu servicii de bază este un produs reglementat printr-o directivă europeană, care a urmărit să asigure oricărui cetățean european posibilitatea de a avea acces la serviciile de plăți.

Cine poate obține un cont cu servicii de bază?

Contul cu servicii de bază poate fi obținut doar de persoanele care nu dețin cont la nicio instituție de credit din România. În cazul în care deții deja un cont la o banca, nu poți beneficia de acest produs. 

Acest produs a luat în calcul nevoile consumatorilor vulnerabili, care nu pot accesa un cont bancar în condiții normale. Tocmai din acest motiv, băncile sunt obligate să deschidă un cont cu servicii de bază chiar și în situații mai puțin comune:

 • solicitantul nu are o adresa stabilă în România
 • solicitantul nu are permis de ședere, dar expulzarea sa nu este posibilă din motive de fapt sau de drept.

Aceste conturi bancare sunt destinate doar cetățenilor unui stat membru al Uniunii Europene.

Există o legislație similară în fiecare stat membru, astfel că românii care lucrează într-un alt stat comunitar, pot beneficia la rândul lor de aceste prevederi favorabile în țara gazdă.

Care sunt serviciile de bază incluse?

Fiecare instituție de credit este obligată să aibă în ofertă acest produs, care trebuie să permită accesul la următoarele servicii:

 • depuneri în cont
 • retrageri de numerar pe întreg teritoriul UE la ghișeu sau la bancomat
 • operațiuni de debit direct
 • operațiuni de plăți cu cardul, inclusiv plăți online
 • viramente bancare, la ghișeu sau prin aplicații digitale.

Aceste servicii sunt oferite de bancă doar în măsura în care ele se regăsesc în oferta standard. În general, toate băncile oferă astfel de servicii, singura distincție fiind disponibilitatea operațiunilor la ghișeu. Unele bănci au adoptat o strategie exclusiv digitală, ceea ce însemnă că toate serviciile sunt disponibile prin intermediul bancomatelor sau prin aplicații online.

Obținerea unui cont bancar cu servicii de bază nu poate fi condiționată de achiziționarea unor servicii suplimentare, cum ar fi descoperit de cont sau un card de credit. Ele pot fi oferite separat doar la cererea clientului.

Ce comisioane au conturile cu servicii de bază?

Comisioanele conturilor cu servicii de bază sunt reglementate, băncile fiind obligate să practice costuri rezonabile pentru serviciile oferite, adaptate la nivelul veniturilor naționale.

Nivelul comisioanelor nu poate depăși media pe ultimele 12 luni pentru serviciile furnizate prin intermediul conturilor de plăți din oferta băncii, iar comisioanele pentru plățile SEPA nu pot fi mai mari decât comisioanele percepute pentru plățile în lei.

Retragerile de numerar  - prin intermediul bancomatelor sau la ghișeu – sunt gratuite, în cazul în care sunt disponibile în oferta băncii, iar operațiunile de deschidere și închidere de cont sunt scutite de comisioane. 

Din iunie 2024, este obligatorie încasarea veniturilor (salariu, pensie sau indemnizații de stat)  în contul cu servicii de bază, pentru a beneficia de gratuitățile de mai sus.

În plus, pentru consumatorii vulnerabili – persoanele al căror venit lunar nu depășește 60% din salariul mediu brut pe economie - următoarele servicii sunt, de asemenea, oferite gratuit:

 • administrarea contului
 • operațiunile de depunere în cont
 • primele 10 transferuri bancare, în fiecare lună.

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
 • Compari rapid toate ofertele
 • Alegi cel mai bun cont de economii
 • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.