carduri

Ce faci dacă ai introdus greșit codul PIN la card?

Dacă introduci greșit codul PIN de mai multe ori, banca îți va bloca cardul la a treia încercare nereușită. Afla cum procedezi pentru deblocarea cardului.
Ce faci dacă ai introdus greșit codul PIN la card?
Data publicării14 iunie 2023 | Autor:Finradar

Codul PIN este modalitatea prin care posesorul cardului este autentificat de către bancă. Având în vedere că acest cod este format doar din 4 cifre, el poate fi ghicit prin încercări repetate.

Pentru a preveni tentativele de frauda, bancile blochează automat cardul, de regulă, după 3 încercări succesive eșuate. După blocarea cardului, el nu mai poate fi utilizat pentru nicio tranzacție.

Deblocarea cardului se poate face apelând call-center-ul băncii emitente sau mergând în cea mai apropiată unitate a băncii respective.

Card blocat în bancomat

Dacă ai folosit cardul la un bancomat, acesta va rămâne blocat în ATM, după ce ai introdus PIN-ul greșit pentru a treia oară la rând.

Modalitatea de recuperare a cardului depinde de ATM-ul utilizat. 

Dacă bancomatul aparține băncii emitente a cardului, situația este simplă. Mergi în cea mai apropiată unitate bancară și îți vei recupera ușor cardul, prezentând actul de identitate.

Atunci când ATM-ul aparține unei alte bănci, este necesar să suni la call-center-ul băncii respective pentru a verifica în ce condiții îți vei putea recupera cardul. Cel mai probabil, într-un astfel de scenariu, ți se va emite un nou card, din motive de securitate.

Cum poți preveni blocarea cardului?

În momentul emiterii unui card nou, băncile asociază un cod PIN stabilit în mod aleator. Dacă ai multe carduri, fiecare card va avea un cod PIN diferit, astfel că sunt șanse mari să confunzi codurile cardurilor între ele sau să uiți codul PIN la un card pe care nu îl folosești des.

Pentru a evita blocarea cardului ca urmare a introducerii unui cod PIN greșt, cea mai buna măsură de prevenție este să schimbi codul PIN al cardului de la bun început și să alegi un cod unic pentru toate cardurile tale. 

Codul PIN se poate schimba foarte usor de la bancomat sau prin aplicațiile de mobile sau internet banking.

Având un singur cod PIN la toate cardurile, vei completa frecvent acest cod, astfel că îl vei reține cu siguranță foarte ușor și nu vei ajunge în situația de a-l introduce greșit în mod repetat.

Carduri de credit

Nu am găsit nicio ofertă.

Comparator
Carduri de credit
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai avantajos card de credit
  • Economisești timp și bani

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.