conturi bancare

Conturi bancare: Comisionul de încasare poate fi evitat

Înainte de a deschide un cont bancar, verifică dacă banca percepe comsion la încasarea de sume în cont. Acest comision poate fi ușor evitat.
Conturi bancare: Comisionul de încasare poate fi evitat
Data publicării16 ianuarie 2024 | Autor:Marius Șerban

Atunci când primești bani în cont, poți fi taxat cu o sumă modică pentru fiecare încasare. Comisionul se reține din suma încasată, astfel că rămâi cu mai puțini bani.

Acest comision devine foarte deranjant atunci când ai de primit sume mici de bani. De exemplu, dacă ai o încasare de 10 lei, iar comisionul este de 5 lei pe operațiune, banca îți va reține jumătate din suma încasată.

Chiar și pentru sume mai mari, comisionul la încasare nu este deloc ușor de acceptat, deoarece banca oricum beneficiază de disponibilitățile din conturile clienților, pe care le remunerează la o dobândă nesemnificativă sau chiar deloc. 

De ce acest comision ar trebui să fie zero?

Încasarea este o operațiune care nu este inițiată de client, iar costul tranzacției este oricum suportat de către plătitor.

Totodată, banca nu suportă niciun cost direct pentru tranzacțiile de încasare. 

Transferurile de mică valoare în lei (până în 50.000 lei) sunt decontate prin intermediul Transfond, care nu percepe niciun comision băncilor pentru sumele încasate. Băncile sunt taxate de Transfond, doar pentru plățile inițiate.

În cazul transferurilor de mare valoare (peste 50.000 lei), situația este similară. Aceste tranzacții sunt compensate prin intermediul sistemul ReGIS, administrat de BNR. Comisionul pe tranzacție este suportat doar de către banca plătitoare.

Multe bănci oferă încasări gratuite

Din fericire, foarte multe conturi bancare nu percep comision de încasare, astfel că acest cost este ușor de evitat. 

Tot ce trebuie să faci să verifici lista de comisioane, la deschiderea unui cont bancar și să alegi ofertele care permit încasări fără costuri. 

În acest sens, este important să te asiguri că încasările sunt gratuite atât în cazul transferurilor interbancare (când beneficiarul și plătitorul au conturi la bănci diferite), cât și la transferurile intrabancare (când beneficiarul și plătitorul au conturi la aceeși bancă). 

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.