conturi bancare

Cum funcționează un cont bancar comun?

Conturile comune disponibile la băncile românești funcționează pe principiul unui titular, cu adăugarea de persoane împuternicite.
Cum funcționează un cont bancar comun?
Data publicării29 mai 2024 | Autor:Marius Șerban

Ce este un cont comun?

Contul comun este un cont bancar, care are mai mulți titulari, prin care se pot încasa venituri, efectua plăți. Fiecare titular de cont are drepturi complete asupra contului respectiv.

De regulă, aceste conturi sunt folosite de persoanele căsătorite – soț și soție – pentru a 
gestiona mai ușor bugetul familiei. 

În România, nu am găsit în oferta băncilor conturi de acest tip. Așa numitele conturi comune sunt de fapt conturi standard, cu un singur titular, cu posibilitatea de a adăuga persoane împuternicite.

Persoana împuternicită are aceleași drepturi ca și titularul asupra banilor din cont, în sensul că poate efectua plăți, poate beneficia de un card de debit atașat și poate face depuneri în contul respectiv.

Care sunt limitările?

Persoana împuternicită nu își va putea încasa însă veniturile în contul respectiv, deoarece angajatorii virează salariul într-un cont deschis pe numele titularului. Aceeași cerință trebuie îndeplinită atunci când ai de încasat ajutoare sociale de la stat, cum ar fi indemnizația de creștere a copilului.

De asemenea, împuternicitul nu poate solicita modificarea condițiilor contractuale aferente contului respectiv. Iar pentru orice problema legată de contul respectiv, banca va dori să fie contactată de titularul contului, nu de persoana împuternicită.

Prin urmare, persoanele împuternicite au statut secundar, ceea ce face ca aceste produse să fie neatractive pentru utilizarea lor la comun de către doi soți.

Când sunt recomandate conturile cu împuternicire?

Cel mai adesea, aceste conturile sunt folosite de persoanele în vârstă, care pot acorda o împuternicire celor care au grijă de ele (de regulă, copiilor), pentru a-i ajuta cu plata facturilor și gestionarea cheltuielilor.

De asemenea,  pot fi utile pentru parinții care vor să ofere copiilor acces la un cont bancar. În acest mod, ei vor putea monitoriza cheltuielile, pentru a se asigura că banii sunt gestionați responsabil. Există însă conturile speciale concepute de bănci pentru copii, care au condiții contractuale mult mai avantajoase decât un cont de tip comun.

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.