conturi bancare

Cum poți schimba contul bancar?

Băncile sunt obligate să ofere servicii de schimbare a contului bancar, ceea ce ușurează foarte mult mutarea salariului de la o banca la alta.
Cum poți schimba contul bancar?
Data publicării16 februarie 2024 | Autor:Marius Șerban

Schimbarea contului bancar este o procedura relativ simplă, deoarece băncile sunt obligate prin lege să asiste clienții în acest demers. În plus, este interzisă perceperea vreunui comision pentru acest serviciu, procedura fiind gratuită pentru consumatori.

Care sunt pașii pentru schimbarea contului?

După ce ai ales banca unde vrei să-ți muți contul bancar, trebuie să mergi într-o unitate a băncii respective și să completezi un formular denumit Autorizare privind schimbarea contului de plăți.

În formular, vei preciza:

  • Conturile bancare pe vrei să le transferi (codurile IBAN) și banca unde acestea sunt deschise
  • Data la care dorești ca transferul să fie executat, denumită data executării. Data nu poate fi mai mică de 2 săptămâni de la data depunerii cererii
  • Serviciile care urmează să fie transferate (pe lângă disponibilitățile din cont, poți opta să-ți transfere ordinele de plată programate sau mandatele de debit direct pentru plata facturilor)
  • Poți alege ca angajatorul sau instituțiile publice (în cazul în care beneficiezi de ajutoare sociale) să fie notificați de către bancă, cu privire schimbarea contului bancar, astfel încât pe viitor să vireze banii în noul cont.
  • Poți cere prin acest formular închiderea automată a contului bancar deschis la banca de unde te portezi. Dacă nu alegi acestă opțiune, vechiul cont bancar va rămâne activ.

Ulterior, vei primi o copie după acest document, semnat de către bancă.

Banca se ocupă de întreg procesul de transfer

După ce ai depus cererea respectivă, băncile se vor ocupa de restul detaliilor. Vechea banca este obligată să furnizeze informațiile necesare pentru transferul instrucțiunilor de plată programate și cu privire la încasările recurente.

Apoi, vechea bancă va fi notificată să nu mai accepte debitări și încasări în contul respectiv, să transfere disponibilitățile din conturi și să închidă contul respectiv (dacă ai ales această opțiune), începând cu data executării, specificată în formularul de schimbare a contului bancar.

Ulterior, noua banca va informa plătitorii (angajatorul) cu privire la noul tău cont de plăți. Apoi, începând cu ziua executării transferului, toate plățile și încasările se vor face prin noul cont bancar.

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.