programul rabla

Rabla Plus: Subvenții pentru mașini electrice și hibrid

Programul Rabla Plus oferă ajutoare de stat pentru cumpărarea de mașini electrice și hibrid. Valoarea subvenției poate ajunge până la 25.500 lei.
Rabla Plus: Subvenții pentru mașini electrice și hibrid
Actualizat la13 martie 2024 | Autor:Finradar

Dacă vrei să cumperi o mașină electrică sau hibrid poți beneficia de ajutoare de stat substanțiale care pot reduce costul de achiziție.

Valoarea subvenției depinde de tipul de autoturism achiziționat: electric sau hibrid cu încarcare la priză (plug-in). Pentru a accesa acest program, este obligatorie casarea unui autovehicul uzat.

Ajutor de stat pentru mașini electrice

Pentru achiziția de mașini pur electrice sau pentru un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, statul acordă un ecotichet în valoare de 25.500 lei, indiferent de numărul de autovehicule casate.

Autoturismul achiziționat trebuie să fie propulsat de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero.

Subvenții pentru mașini hibride plug-in

La achiziția unui autoturism nou cu sistem hibrid plug-in, statul acordă un ecotichet în valoarea de 13.000 lei, indiferent de numărul de autovehicule casate. Autoturismul achiziționat nu trebuie să genereze emisii poluante mai mari de 80 g CO2/km în sistem WLTP.

Mașina hibrid trebuie să dispună de un dispozitiv de stocare a energiei electrice (baterie, condensator, volant/generator) care are o sursă de alimentare externă – plug-in.

Subvenții pentru motociclete electrice

Prin programul Rabla Plus se pot achiziționa și motociclete electrice, caz în care ajutorul de stat este 13.000 lei. Motocicleta poate avea 2 sau 3 roți, trebuie să fie acționată de un motor electric, cu o putere nominală mai mare de 4 KW și o viteză maximă constructivă mai mare de 45 km/oră.

Valoarea maximă a unei mașini

Valoarea totală a ajutorului de stat nu poate depăși 50% din prețul de achiziție al mașinii. În plus, prin programul Rabla Plus se pot achiziționa mașini electrice sau hibrid al căror preț de vânzare (cu TVA) nu depășește 70.000 euro.

Daca vrei să afli cum poți accesa acest program, citește ghidul cu pașii de parcurs în programul Rabla.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite auto
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.