programul rabla

Rabla Plus: Subvenții pentru mașini electrice și hibrid

Programul Rabla Plus oferă ajutoare de stat pentru cumpărarea de mașini electrice și hibrid. Valoarea subvenției poate ajunge până la 57.000 lei.
Rabla Plus: Subvenții pentru mașini electrice și hibrid
Data publicării:28 martie 2023 | Autor:Finradar

Dacă vrei să cumperi o mașină electrică sau hibrid poți beneficia de ajutoare de stat considerabile care pot reduce costul de achiziție.

Valoarea subvenției depinde de tipul de autoturism achiziționat și de numărul de rable casate. Pentru a accesa acest program, este obligatorie casarea unui autovehicul uzat.

Ajutor de stat pentru mașini electrice

Pentru achiziția de mașini pur electrice sau pentru un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, statul acordă un ecotichet în valoare de 51.000 lei, la casarea unui autovehicul vechi. Poți casa 2 rable, caz în care ecotichetul urcă la 54.000 lei.

Autoturismul achiziționat trebuie să fie propulsat de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero.

Subvenții pentru mașini hibride Plug-in

La achiziția unui autoturism nou cu sistem hibrid Plug-in, statul acordă un ecotichet în valoarea de 26.000 lei pentru casarea unei rable. Autoturismul achiziționat nu trebuie să genereze emisii poluante mai mari de 80 g CO2/km în sistem WLTP.

Și în acest caz există posibilitatea să casezi 2 rable, caz în care ecotichetul urcă la 29.000 lei. 

Mașina hibrid trebuie să dispună de un dispozitiv de stocare a energiei electrice (baterie, condensator, volant/generator) care are o sursă de alimentare externă – plug-in.

Subvenții pentru motociclete electrice

Prin programul Rabla Plus se pot achiziționa și motociclete electrice, caz în care ajutorul de stat este 26.000 lei. Motocicleta poate avea 2 sau 3 roți, trebuie să fie acționată de un motor electric, cu o putere nominală mai mare de 4 KW și o viteză maximă constructivă mai mare de 45 km/oră.

În cazul motocicletelor, se primește subvenție pentru casarea unui singur autovehicul uzat.

Ecobonus pentru rable cu Euro 3 sau mai vechi de 15 ani

Valoarea ajutorului de stat se poate majora. Statul acordă un ecobonus de 1.500 lei daca rabla casată este mai veche de 15 ani sau are o norma de poluare Euro 3 sau inferioară. Daca se caseaza 2 autoturisme și ambele îndeplinesc criteriile de mai sus, vei primi 2 ecobonusuri, deci o subvenție suplimentară de 3.000 lei.

În total, ajutorul de stat pentru achiziția unei mașini electrice poate ajunge la 57.000 lei (dacă ai 2 rable de casat și primești câte un ecobonus pentru fiecare). Similar, pentru o mașină nouă hibrid Plug-in, subvenția poate urca până la 32.000 lei.

Valoarea totală a ajutorului de stat nu poate depăși 50% din prețul de achiziție al mașinii. În plus, prin programul Rabla Plus se pot achiziționa mașini electrice sau hibrid al căror preț de vânzare (cu TVA) nu depășește 75.000 euro.

Daca vrei să afli cum poți accesa acest program, citește ghidul cu pașii de parcurs în programul Rabla.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite auto
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Economisești timp și bani

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil