bursa pentru începători

Tranzacții la bursă: Ce ascund conturile cu comision zero?

Anumite platforme de tranzacționare la bursă oferă clienților posibilitatea de a cumpăra acțiuni cu zero comisioane. Află ce dezavantaje ascund aceste conturi.
Tranzacții la bursă: Ce ascund conturile cu comision zero?
Data publicării4 martie 2024 | Autor:Marius Șerban

Pentru a face tranzacții la bursă, este nevoie să deschizi un cont de tranzacționare la un broker. Unele platforme se laudă cu comisioane zero la tranzacții, în timp ce altele  - propun diverse grile de comisioane, în funcție de valoarea tranzacțiilor.

Înainte de a alege oferta cu comisioane zero, este important să înțelegi ce se ascunde în spatele acestor oferte. Orice tranzacție la bursă presupune o serie de costuri minime sub forma taxelor impuse de autoritățile de supraveghere și a comisioanelor percepute de bursele de valori, unde sunt listate acțiunile tranzacționate.

Prin urmare, dacă un broker ar oferi clienților posibilitatea de a face tranzacții la bursă fără niciun comision, el ar trebui să acopere aceste costuri minime din fondurile proprii. Evident, acest lucru nu se întâmplă, deoarece acești furnizori ar da faliment.

Comisioanele sunt incluse în cotațiile de tranzacționare

Conturile de brokeraj cu comisioane zero nu permit clienților acces direct la bursă. Pe o astfel de platformă, vei face tranzacții doar cu furnizorul platformei, la cotațiile stabilite de către acesta.

Atunci când cumperi o acțiune, societatea de brokeraj o cumpără direct din piață la un anumit preț și îți revinde acțiunea la un alt preț. Din acestă diferență, brokerul își acoperă costurile și obține profit.

Prin urmare, deși nu plătești niciun comision, în realitate, costurile de tranzacționare sunt incluse în prețul la care ai făcut tranzacția. Din păcate, costurile sunt în acest caz netransparente, astfel că nici măcar nu poți cunoaște costul tranzacției.

Modelul de business al acestor platforme este similar cu cel al caselor de schimb valutar de la bănci. Banca are acces direct pe piața valutară și cumpără valută la un curs de schimb foarte avantajos, iar clienților le oferă un alt curs de schimb, care include marja de profit.

Ce avantaje au conturile cu acces direct la piață?

O dată înțelegi cu nu există conturi cu comisioane zero în adevăratul sens al cunvântului, merită să iei în calcul un cont cu comisioane, care îți permite accesul direct pe piață.

Ce avantaje oferă accesul direct pe piață:

  • Ai acces la cele mai bune cotații în orice moment, deoarece cumperi direct la prețul din piață
  • Ai vizibilitate asupra întregii piețe: poți vedea toate ordinele de cumpărare și de vânzare din piață. 
  • Poți verifica adâncimea pieței, deoarece vezi volumele cotate de diverse paliere de preț, la nivel de cerere și ofertă
  • Poți stabili propriile cotații la care dorești să tranzacționezi, iar ordinele tale sunt vizibile pentru toți investitorii.
  • Poți participa la sesiunile de pre-deschidere și pre-închidere.

Când este avantajos un cont cu comisioane zero?

Conturile cu comisioane zero sunt atractive atunci când vrei să investești sume mici, în special, pe bursele externe. 

Aceste tranzacții presupun în mod normal plata unor comisioane minime, care poate ajunge până la 15-20 euro pe tranzacție, în funcție de bursă. În cazul în care investești sume mari, pragurile minime nu te vor afecta. Dar, pentru sume mici, aceste costuri minime fac investițiile neatractive.

Costurile cu comisioane zero evită acest inconvenient, deoarece compania de brokeraj poate cumula ordinele plasate de mai mulți clienți într-un singur ordin pe care îl plasează pe piață. Astfel, ele pot oferi clienților condiții de tranzacționare mai avantajoase decât cele oferite prin tranzacționarea directă pe piață.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.