Fonduri mutuale

Ce sunt fondurile mutuale?

Fondurile mutuale colectează bani de la diverși investitori și îi plasează pe piețele financiare, în scopul generării de câștiguri. Riscurile sunt suportate de investitori.
Ce sunt fondurile mutuale?
Data publicării3 august 2023 | Autor:Finradar

Fondurile mutuale sunt fonduri deschise de investiții, ceea ce înseamnă că, în orice moment, poți depune noi sume la fond sau îți poți retrage, parțial sau integral, sumele investite.

Cum funcționează un fond mutual?

Atunci când depui sume la fond se numește că faci o nouă subscriere. Ce se întîmplă de fapt? Pentru fiecare sumă colectată de la un investitor, fondul emite unități de fond. 

De exemplu, dacă valoarea unității de fond este 10 lei, iar tu depui 100 lei, atunci vei cumpăra 10 unități de fond. Operațiunea prin care cumperi noi unități de fond este denumită subscriere.

Cu fiecare nouă depunere, acumulezi mai multe unități de fond, iar administratorul fondului tine evidența unităților de fond cumpărate de fiecare investitor.

Pe de altă parte, atunci când îți retragi banii de la fond, vei face o răscumpărare: vinzi unitățile de fond deținute și primești valoarea lor în bani.

Valoarea unității de fond nu este fixă. În fiecare zi, se publică o nouă valoare pentru unitatea de fond. Dacă investițiile fondului sunt profitabile, aceste câștiguri se vor reflecta în valoarea unității de fond, care va crește. Implicit, investiția ta la fondul mutual o să valoreze mai mult, deci ți-ai înmulțit banii.

În schimb, dacă investițiile fondului aduc pierderi, atunci valoarea unității de fond scade, iar investiția ta va avea o valoare mai mică. 

Așa cum se observă, evoluția unității de fond dictează ce se întămplă cu banii tăi. Randamentul fondului măsoară evoluția unității de fond într-o anumită perioadă de timp. Acest indicator te ajută să verifici performanțele anterioare obținute de fond.

În ce investește un fond mutual?

Fondurile mutuale nu investesc banii oricum, ci în baza unui prospect, unde este detaliată politica generală de investiții și riscurile asumate. În principiu, sunt 3 mari categorii de fonduri mutuale, în funcție de riscul asumat:
-    Fonduri monetare și de obligațiuni – au un risc investițional scăzut și fac plasamente în general, în titluri de stat, obligațiuni corporative și depozite bancare.
-    Fonduri mixte – au un risc investițional mediu și plasează banii într-un portofoliu relativ echilibrat, ce constă atât în titluri de stat și obligațiuni, cât și în acțiuni listate la bursă
-    Fonduri de acțiuni – au un risc investițional ridicat și alocă majoritatea plasamentelor în acțiuni listate la bursă.

Cu cât gradul de risc este mai mare, cu atât crește potențialul de câștig, dar și riscurile asumate. Este important de știut că riscurile investiționale sunt suportate de către investitori și, deci poți înregistra pierderi dacă fondul tău nu performează.

Fondurile sunt administrate de societăți specializate de administrare a investițiilor. Pentru acest serviciu, administratorul percepe diverse comisioane, care se rețin din sumele acumulate la fond, conform prospectului. Comisioanele reduc din câștigurile care revin investitorilor, astfel că un fond cu comisioane mici este mai avantajos.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.