criptomonede

De ce investițiile în criptomonede sunt foarte riscante?

Investițiile în criptomonede sunt speculative și foarte riscante. Înainte de a cumpăra criptomonede, este important să cunoști riscurile la care te expui.
De ce investițiile în criptomonede sunt foarte riscante?
Data publicării8 februarie 2024 | Autor:Marius Șerban

Criptomonedele sunt promovate deseori ca o mare oportunitate de investiție și ca un mijloc de îmbogățire rapidă. Ceea ce este deseori omis este că o investiție în criptomonede este extrem de riscantă și nepotrivită pentru majoritatea consumatorilor.

Acest avertisment vine chiar de la autoritățile europene de supraveghere financiară (EBA, ESMA și EIOPA), care au emis în comun o atenționare pentru consumatori. Prezentăm mai jos principalele riscuri semnalate.

Prețurile pot fluctua foarte mult

Majoritatea criptomonedelor înregistrează modificări de prețuri substanțiale într-un interval de timp foarte scurt. Practic, astăzi cumperi cripto la un anumit preț și peste câteva zile prețul se poate prăbuși sau se poate majora foarte mult.

Fluctuațiile mari de preț fac din criptomonede instrumente nepotrivite pentru utilizarea lor ca mijloc de plată sau ca o metodă de conservare a capitalului. 

Variațiile mari de prețuri sunt inevitabile deoarece prețul de tranzacționare al criptomonedelor nu are la bază niciun activ suport, ci depinde doar de cererea și oferta pentru moneda respectivă.

Prin comparație, prețul unei acțiuni listate la bursă este ancorat de situația financiară a companiei, care influențează pe termen lung cererea și oferta.

Promovare înșelătoare

Unele criptomonede sunt promovate în mod agresiv, prin furnizarea de informații incomplete, eronate sau chiar în mod intenționat înșelătoare. 

De exemplu, reclamele scot în evidență potențialul uriaș de câștig, ignorând complet riscurile asociate de pierdere a capitalului investit.

În zona de social media, influencerii pot fi remunerați ca să prezinte investiția în criptomonede într-o lumină favorabilă.

Nu există legislație pentru protecția consumatorilor

În sectorul financiar reglementat, există diverse scheme de protejare a investitorilor, pentru riscuri de fraudă, pot face reclamație la autoritatea de supraveghere și pot beneficia de compensații în anumite situații. 

Sectorul criptomonedelor nu este reglementat, astfel că nu beneficiezi de niciunul dintre drepturile consumatorilor disponibile în sectorul financiar. 

Prețurile pot fi manipulate

Modul de stabilire a prețului de tranzacționare pentru criptomonede nu este unul transparent. În plus, deținerile sunt foarte concentrate, ceea ce înseamnă că anumite tranzacții pot influența prețurile din piață și lichiditatea.

Acest lucru înseamnă nu ai garanția că primești un preț corect atunci când tranzacționezi criptomonede sau că nu poți găsi atât de ușor un cumpărător, atunci când vrei să vinzi deținerile de criptomonede. Cazuri de manipulare a prețurilor au fost deseori raportate.

Riscuri operaționale și breșe de securitate

Tehnologia care stă la baza criptomonedelor nu este lipsită de riscuri. Anumiți emitenți sau furnizori de servicii au fost ținta unor atacuri cibernetice sau au întâmpinat probleme operaționale severe. Mulți consumatori și-au pierdut criptomonedele sau au suferit pierderi în urma unor astfel de tentative ori au rămas fără cheia de acces la activele lor.

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată în timp prin investiții periodice
Calculează randamentul anualizat, în funcție de durata investiției
Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.