Investiții speculative

Investiția în aur: Care sunt riscurile?

Investiția în aur implică un nivel de risc foarte ridicat, fiind una de tip speculativ, deoarece câștigurile depind exclusiv de evoluția prețului aurului.
Investiția în aur: Care sunt riscurile?
Data publicării16 aprilie 2024 | Autor:Marius Șerban

Aurul este o investiție speculativă prin simplul fapt că deținerea sa nu generează niciun flux de venituri. Singurul mod în care poți obține profit dintr-o astfel de investiție este dacă îl poți vinde la un preț mai mare unui alt investitor. Este mai mult un pariu decât o investiție!

O investiție în aur este chiar mai riscantă decât una în acțiuni listate la bursă. Pe termen lung, prețul unei acțiuni este ancorat de profitabilitatea companiei și de dividendele pe care le poate genera. Simpla deținere a unei acțiuni îți permite obținerea de venituri. 

În cazul aurului, evoluția este impredictibilă, deoarece depinde exclusiv de conjunctura economica. Este la fel ca o speculație pe cursul de schimb, a cărui traiectorie este imposibil de prognozat. 

Cum este influențat prețul aurului?

Aurul este considerat o investiție de refugiu, la care investitorii apelează atunci când crește gradul de incertitudine din economie din diverse cauze (recesiune, criză financiară, conflicte militare, pandemie, etc.). Datorită trecutului său - de activ cu valoare intrinsecă - investitorii consideră că acesta își va conserva valoarea, indiferent de ce se va întâmpla în economie.

În astfel de situații, investitorii își reduc expunerea pe acțiuni și obligațiuni și redirecționeză banii în aur, pentru a se proteja. Cererea pentru aur crește, ceea ce face ca prețul său să urce, chiar și la noi maxime istorice.

În schimb, atunci când economia dă semne de revenire, are loc o inversare de trend. Investitorii renunță la aur și reinvestesc banii în active financiare, care pot genera câștiguri. Apare astfel o presiune la vânzare, ceea ce face ca prețul aurului să scadă.

Așa cum se observă, scopul principal al investiției în aur este de protecție a capitalului și nu pentru a profita de pe urma evoluției prețului său. 

Dincolo de acest aspect, prețul aurului mai este influențat de:

  • Politica de rezerve valutare a băncilor centrale (care își păstrează o mare parte din rezerve în aur și pot decide să vândă sau să-și extindă rezerva)
  • Cererea de aur în scop de producție
  • Oferta de aur rezultată din extracție.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.