asigurare de locuință

Ce este asigurarea facultativă de locuință?

Asigurarea facultativă de locuință ofera protecție completă proprietarilor, acoperind riscuri precum incendiul, furtul sau inundații provocate de conducte.
Ce este asigurarea facultativă de locuință?
Data publicării21 martie 2024 | Autor:Marius Șerban

Asigurarea facultativă de locuință este o asigurare opțională, pe care o poți achiziționa pentru a-ți proteja locuința față de diverse riscuri.

Este important de știut ca asigurarea facultativă poate fi achiziționată doar dacă asiguratul deține și o asigurare obligatorie de locuință (PAD). În cazul în care nu deții asigurarea obligatorie, atunci trebuie să achiziționezi una în același timp cu asigurarea facultativă. Această condiție este impusă prin lege.

Ce diferențe există față de PAD?

Asigurarea facultativă nu se suprapune cu asigurarea obligatorie, ci vine în completarea acesteia. În cazul riscurilor provenite din dezastre naturale, asigurarea obligatorie oferă protecție până la 100.000 lei. 

Asigurarea facultativă include o franșiza de 100.000 lei, pentru riscurile acoperite din polița obligatorie și poți majora suma asigurată, până la valoarea de piață a proprietății, astfel încât să fi protejat integral în cazul pagubelor generate de dezastre naturale (cutremur, alunecare de teren sau inundație naturală).

În cazul producerii unei daune, asiguratul va primi despăgubiri din două surse:

  • Prin intermediul asigurării obligatorii, pentru pagube de până la 100.000 lei
  • Prin intermediul asigurării facultative, pentru partea din pagube ce depășeste pragul de mai sus (în limita sumei asigurate).

De exemplu, la o pagubă de 150.000 lei apărută în urma unei inundații naturale, polița PAD te va despăgubi cu 100.000 lei și polița facultativă cu 50.000 lei.

Ce riscuri suplimentare acoperă polița facultativă?

Polița facultativă poate acoperi suplimentar diverse riscuri, în funcție de opțiunile alese de asigurat. De obicei, asigurătorii construiesc diverse pachete de riscuri incluse, de la riscurile de bază până la o acoperire completă.

În cazul în care locuința este ipotecată în favoarea unei bănci cu ocazia obținerii un credit, atunci finanțatorul va impune încheierea unei polițe pentru toate riscurile.

Din punct de vedere al frecvenței de producere, cele mai importante riscuri sunt:

  • Incendiul este unul din riscurile cu probabilitate ridicată, care poate conduce la pagube imense. Includerea acestui risc în asigurare ar trebui să fie o prioritate. De obicei, riscul de incendiu este acoperit la pachet cu cel de trăznet și explozie.
  • Inundațiile produse de conductele de apă sau refulările de canalizare sunt des întâlnite și pot fi asigurate printr-o asigurare facultativă. Este important de știut că asigurarea obligatorie nu acoperă acest risc, ci doar inundațiile ca fenomen natural.
  • Pagubele produse locuinței și bunurilor din imobil (mobilier, aparatura) ca urmare a vandalismului și furtului 
  • Deteriorarea instalațiilor de încalzire și climatizare, echipamentelor electrocasnice și electronice în cazul apariției unor defecțiuni cauzate de supratensiune sau scurt-circuit.
Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează tariful maxim la reînnoirea asigurării RCA
Simulator pentru sistemul bonus-malus și informații despre modul de funcționare

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.