credite pentru începători

Ce drepturi ai când soliciți un credit?

Consumatorii beneficiază de o serie de drepturi atunci când solicită un credit, acestea având rolul să permită comparația facilă a ofertelor și luarea unei decizii informate în alegerea creditului.
Ce drepturi ai când soliciți un credit?
Data publicării26 iunie 2023 | Autor:Finradar

Contractele de credit sunt stufoase și sunt redactate într-un limbaj de specialitate, astfel că nu sunt ușor de înțeles de către un consumator neavizat. Din fericire, legislația actuală prevede o serie de drepturi, care facilitează procesul de luare a deciziei.

Cel mai important document pe care trebuie să-l citești cu atenție înainte de a semna un contract de credit este Fișa cu informații standard la nivel european. Acest document de informare este obligatoriu de furnizat de către toți finanțatorii din UE.

Informații precontractuale pentru o decizie informată

Fișa respectivă conține următoarele categorii de informații:
-    Informații despre costul creditului solicitat, cum ar fi costul total al creditului, rata lunară, DAE, rata dobânzii și modul în care se modifică (dacă este cazul), comisioanele aferente creditului și alte costuri asociate necesare pentru obținerea creditului (taxe notariale, prime de asigurare, tarife pentru evaluarea garanțiilor) și penalitățile de întârziere aplicabile. Pe scurt, vei primi toate informațiile într-un format standardizat, care să-ți permită comparația costurilor între diverși finanțatori
-    Condițiile de acordare a creditului, cum ar fi garanțiile necesare, necesitatea consultării unei baze de date privind datornicii (Biroul de Credit)
-    Informații juridice importante, cum ar fi dreptul de retragere, dreptul a primi un exemplar al contractului de credit, durata de valabilitate a ofertei, dreptul de a face plăți anticipate, avertizări cu privire la riscul creditului sau căile de atac în cazul unei dispute.

Citește clauzele contractuale din timp

Atenție, la creditele de nevoi personale, contractul de credit este oferit spre consultare doar la cererea consumatorului. 

Nu ezita să-ți exerciți acest drept. Poți obține un exemplar al contractului de credit din timp, pentru a-l lua acasă și studia în detaliu. Altfel vei fi pus în situația de a citi câteva zeci de pagini în momentul semnării contractului, când cel mai probabil nu vei putea parcurge integral toate clauzele și vei semna contractul fără să cunoști complet obligațiile asumate. 

În cazul creditelor cu garanții ipotecare, proiectul contractului de credit este obligatoriu de furnizat de către bancă. 

În plus, creditorii sunt obligați să răspundă la orice nelămuriri pe care clienții le au cu privire la contractul de credit. Prin urmare, dacă nu înțelegi ce efecte presupune o anumită clauză contractuală, cum se modifică dobânda sau alte caracteristici ale ofertei, cere detalii de la consilierul bancar.

Termene de soluționare a dosarului de credit

Legislația prevede un termen maxim în care banca trebuie să ofere un răspuns la cererea de credit depusă un client. Astfel, banca este obligată să informeze clientul de acordarea sau neacordarea creditului solicitat în termen de 30 de zile de la depunerea dosarului de credit, dar nu mai mult de 60 de zile de la depunerea cererii de credit.

După ce depui cererea de credit și celelalte documente solicitate, vei primi un document cu număr de înregistrare, care confirmă faptul că ai depus dosarul de credit complet în vederea acordării creditului.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.