credite pentru începători

Ce limite de vârstă există la acordarea creditelor?

Băncile impun limite atât pentru vârsta minimă a solicitanților de credit, cât și pentru vârsta maximă acceptată. Îți explicăm în acest ghid cum te afectează acest limite la obținerea unui credit.
Ce limite de vârstă există la acordarea creditelor?
Data publicării12 septembrie 2023 | Autor:Finradar

Înainte de acordarea unui credit, băncile verifică capacitatea de rambursare a solicitanților, printr-o analiză de risc. Printre criteriile luate în calcul se numără și vârsta clientului.

Vârsta minimă necesară pentru accesarea unui credit pornește de la 18 ani și poate crește chiar și până la 25 ani, în cazul băncilor cu apetit de risc mai scăzut. Finanțatorii merg pe principiul că o dată cu înaintarea în vârstă, persoanele devin mai responsabile cu banii și au un risc mai mic de neplată.

Cum te afectează limita maximă de vârstă?

Totodată, fiecare bancă impune și un prag pentru vârsta maximă a clientul, la sfârșitul perioadei de rambursare. În general, aceasta este de 65 de ani, dar pot fi cazuri când această limită ajunge chiar și la 70 ani.

Limita maximă de vârstă ne limitează perioada pe care putem obține credit ipotecar sau Noua Casă

De exemplu, dacă limita maximă de vârstă acceptată de bancă este de 65 de ani, o persoană de 40 ani pot obține un împrumut pe o perioadă de maxim 25 ani (65-40).

Cu cât perioada de rambursare este mai scurtă, cu atât scade suma maximă împrumutată. Poți simula efectele cu ajutorul calculatorului de credit maxim.

Ce se întâmplă la un credit cu codebitori?

Este important de știut ca limitele de vârstă se aplică atât pentru solicitantul creditului, cât și pentru codebitori sau giranți (dacă este cazul). Durata creditului va fi stabilită astfel încât toate persoanele angajate în rambursarea împrumutului să îndeplinească criteriul privind vârsta maximă.

În exemplul de mai sus, daca solicitantul creditului are 25 ani, iar codebitorul 45 de ani, atunci perioada maximă de rambursare a creditului va fi de 25 ani (65 – 40).

În schimb, dacă aplică singur la credit, solicitantul în vârstă de 25 ani poate obține un credit ipotecar pe o perioadă de 30 sau 35 ani (beneficiind de perioada maximă disponibilă în oferta băncii).

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.