Ce limite de vârstă există la acordarea creditelor?
Înainte de acordarea unui credit, băncile verifică capacitatea de rambursare a solicitanților, printr-o analiză de risc. Printre criteriile luate în calcul se numără și vârsta clientului.
Vârsta minimă necesară pentru accesarea unui credit pornește de la 18 ani și poate crește chiar și până la 25 ani, în cazul băncilor cu apetit de risc mai scăzut. Finanțatorii merg pe principiul că o dată cu înaintarea în vârstă, persoanele devin mai responsabile cu banii și au un risc mai mic de neplată.
Cum te afectează limita maximă de vârstă?
Totodată, fiecare bancă impune și un prag pentru vârsta maximă a clientul, la sfârșitul perioadei de rambursare. În general, aceasta este de 65 de ani, dar pot fi cazuri când această limită ajunge chiar și la 70 ani.
Limita maximă de vârstă ne limitează perioada pe care putem obține credit ipotecar sau Noua Casă.
De exemplu, dacă limita maximă de vârstă acceptată de bancă este de 65 de ani, o persoană de 40 ani pot obține un împrumut pe o perioadă de maxim 25 ani (65-40).
Cu cât perioada de rambursare este mai scurtă, cu atât scade suma maximă împrumutată. Poți simula efectele cu ajutorul calculatorului de credit maxim.
Ce se întâmplă la un credit cu codebitori?
Este important de știut ca limitele de vârstă se aplică atât pentru solicitantul creditului, cât și pentru codebitori sau giranți (dacă este cazul). Durata creditului va fi stabilită astfel încât toate persoanele angajate în rambursarea împrumutului să îndeplinească criteriul privind vârsta maximă.
În exemplul de mai sus, daca solicitantul creditului are 25 ani, iar codebitorul 45 de ani, atunci perioada maximă de rambursare a creditului va fi de 25 ani (65 – 40).
În schimb, dacă aplică singur la credit, solicitantul în vârstă de 25 ani poate obține un credit ipotecar pe o perioadă de 30 sau 35 ani (beneficiind de perioada maximă disponibilă în oferta băncii).
Calculatoare
Ghiduri
Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile
Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.