credite pentru începători

Ce comisioane poate avea un credit?

Comisioanele pe care băncile le pot percepe la credite sunt restricționate prin lege, astfel că finanțatorii pot impune un număr limitat de comisioane. Finradar îți prezintă comisioanele legale la credite.
Ce comisioane poate avea un credit?
Data publicării25 iunie 2023 | Autor:Finradar

Costul total al unui credit este format din dobândă (detalii în ghidul despre modul de calcul al dobânzii) și comisioane. 

Tipurile de comisioane care pot fi percepute la credite sunt reglementate atât la creditele de consum cât și la creditele imobiliare. 

Comisioane legale la credite

Finanțatorii pot percepe următoarele costuri la credite:
-    Comision de analiză dosar – este stabilit în sumă fixă și este datorat de consumator, doar în cazul obținerii împrumutului solicitat
-    Comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent – nu se pot percepe ambele comisioane simultan. Dacă finanțatorul impune comision de administrare credit, atunci nu mai poate percepe comision de administrare cont curent și invers. În cazul în care banca aplică un comision de administrare credit calculat procentual, atunci comisionul se poate calcula doar ca procent din soldul creditului
-    Costuri aferente asigurărilor, în cazul în care obținerea creditului este condiționată de încheierea unui asigurări de viață sau pentru imobilul utilizat drept garanție.

În cazul rambursării anticipate a creditului, banca poate solicita un comision, dar nivelul său este plafonat prin lege la maxim 1%. Pentru mai multe detalii despre acest comision, accesează secțiunea de rambursare anticipată.

Pentru solicitările diverse ale clienților, băncile pot percepe un comision unic pentru servicii prestate la cererea clienților.

În afara acestor costuri, clientul poate fi obligat la plata unor servicii speciale către terți, în cazul în care aceste servicii sunt necesare pentru acordarea creditului. În această categorie, sunt cuprinse serviciile de evaluare a imobilelor aduse în garanție sau taxele de înregistrare a garanțiilor (ex.: taxe notariale).

Cum pot să verific costurile unui credit?

Înainte de a obține credit, verifica atent Fișa cu informații standard la nivel european. Acest document nu este un material publicitar, ci este un document de informare obligatoriu, pe care orice finanțator trebuie să-l prezinte unui potențial client. Fișa respectivă  prezintă toate costurile creditului, astfel că te ajută să consulți rapid toate comisioanele pe care le vei avea de plată.

Finradar te ajută să compari rapid costurile totale ale creditelor și îți prezintă pentru fiecare ofertă listată comisioanele aferente, asigurările obligatorii, alături de rata dobânzii practicată. Totodată, calculăm indicatorii de cost total și DAE pentru toate ofertele, în mod personalizat, ținând cont de suma și perioada aleasă și nu pe baza unui exemplu reprezentativ. 

În acest mod, îți oferim informațiile necesare pentru comparația diverselor tipuri de împrumuturi: credite imobiliare, credite Noua Casă, credite nevoi personale, credite de refinanțare și credite auto.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.