leasing

Credit sau leasing auto: Ce este mai avantajos?

Creditul auto și leasing-ul financiar sunt două variante prin care poți finanța achiziția unui autoturism nou. Îți aratăm principale diferențele dintre cele două soluții pentru a decide varianta mai avantajoasă.
Credit sau leasing auto: Ce este mai avantajos?
Data publicării19 august 2023 | Autor:Finradar

Atât creditul auto cât și contractul de leasing financiar îți permit să cumperi un autoturism cu plata în rate. Graficul de rambursare poate să arate similar, însă apar diferențe importante la nivel contractual.

La un credit auto, proprietarul mașinii este clientul, iar autoturismul achiziționat va fi utilizat ca garanție. 

În schimb, la un contract de leasing financiar, proprietar este societatea de leasing. Clientul devine proprietarul mașinii abia la sfârșitul contractului, după ce achită toate ratele.

Cum este influențată utilizarea vehicului?

La un credit auto, ești proprietarul mașinii și nu trebuie să dai nicio explicație la bancă despre modul în care folosești autoturismul. Singura obligație este să închei pe toată durata creditului, o asigurare full-casco deoarece mașina este garanție la credit, iar banca dorește ca garanția să fie protejată.

Si la leasing auto, ai aceeași obligație în ceea ce privește asigurarea autoturismului, deoarece societatea de leasing dorește să-si protejeze activul deținut.

În plus, vei avea parte de ceva mai multă birocrație în utilizarea mașinii. De exemplu, dacă vrei să mergi în concediu în afara țării cu mașina, vei avea nevoie de o procura de la compania de leasing. Sau, dacă trebuie să-ți repari mașina pe asigurare, vei avea nevoie din nou de o împuternicire. 

Astfel, pe toată durata leasing-ului, va trebui să obții diverse împuterniciri, pe care ulterior va trebui să le reînnoiești periodic.

Când este mai avantajos leasingul financiar?

Leasing-ul financiar este preferat de regulă de către micile întreprinderi. Acestea nu dispun de garanțiile necesare, au istoric financiar mai scurt și, din aceste motive, se încadrează mai greu la un credit bancar. Societățile de leasing impun condiții mai relaxate, tocmai pentru că au confortul proprietății bunului finanțat.

Leasing-ul este avantajos și din punct de vedere fiscal pentru IMM-uri deoarece le permite să-și deducă gradual TVA-ul aferent bunul achiziționat. Dacă ar cumpăra mașina prin credit, societățile ar trebui să aștepte rambursarea de TVA de la stat, operațiune care este precedată deseori de un control fiscal (lucru pe care vrei să-l eviți ca antreprenor).

Un alt avantaj al leasing-ului financiar este flexibilitatea mai mare la rambursare. Utilizatorul poate alege o valoare reziduală mai ridicată, astfel încât să achite rate mai mici pe durata contractului. Poți simula un grafic de rambursare, cu ajutorul calculatorului de leasing auto.

Dacă nu poate achita valoarea reziduală la scadență, clientul returnează mașina și contractul se consideră încheiat.

E bine de știut ca renunțarea la plata valorii reziduale conduce la suportarea unei pierderi de către utilizator. Valoarea reziduală este stabilită la o valoare mai mică decât prețul la care s-ar putea vinde mașina pe piața second-hand. Motivul este simplu: societățile de leasing nu vor să încurajeze acest comportament, iar dacă se trezesc cu mașina înapoiată, doresc să o poată vinde ușor (fără să fie constrânse de preț) ca să-și recupereze rapid banii.

Când este recomandat creditul auto?

Creditul auto este recomandat, în special, pentru persoanele fizice. Având în vedere birocrația aferentă contractului de leasing, este mai simplu să cumperi mașina prin credit. Plătești ratele și folosești mașina fără să ai nevoie de procuri și împuterniciri. 

În plus, nu trebuie să înmatriculezi mașina de două ori așa cum se întâmplă la leasing: o dată la achiziție, pe numele societății de leasing și a doua oară pe numele tău, după ce devii proprietar. 

Și asigurările auto sunt, în general, mai ieftine atunci când proprietar este o persoană fizică comparativ cu cazul când proprietar este societatea de leasing.

În cazul finanțării prin credit ai la dispoziție două opțiuni:
-    Creditul auto, prin care mașina achiziționată este utilizata ca garanție la împrumut
-    Credit de nevoi personale, când primești o sumă de bani de la bancă, fără să aduci bunuri în garanție.

Varianta unui credit de nevoi personale este puțin mai scumpă, dar nu mai ești obligat să închei o asigurare full-casco. Poți cumpăra o asigurare Casco cu mai puține acoperiri, dar mai ieftină, sau poți alege să nu faci nicio asigurare Casco. 

De regulă, este recomandată încheierea unui asigurări Casco la cumpărarea unei mașini noi, deoarece bunul achiziționat are o valoare ridicată.

Nu în ultimul rând, decizia trebuie să țină cont și de costul pe care trebuie să-l plătești pentru împrumut. Atât la credite cât și la leasing financiar, finanțatorii sunt obligați să prezinte costul total al împrumutului și DAE.

Finradar te ajută să compari rapid ofertele de credite, prin comparatoarele pentru credite auto și credite de nevoi personale.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite auto
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.