Data scadentă la credit se poate schimba gratuit
Data scadentă a ratelor se stabilește în mod automat la aniversarea zilei în care ai obținut creditul. De exemplu, dacă împrumutul a fost obțiunut pe data de 5 a lunii, atunci ratele vor trebui achitate până pe data de 5 a fiecărei luni.
Așa cum se observă, ai puțin control asupra acestei date, deoarece data acordării creditului depinde de timpul în care banca procesează cererea ta de credit. La un credit ipotecar, unde perioada de acordare este de câteva luni, este imposibil să controlezi data scadentă.
Vestea bună este că persoanele fizice au posibilitatea să ceară băncii schimbarea datei scadente a ratelor, fără să achite niciun cost suplimentar. Legea interzice în mod expres finanțatorilor să perceapă comisioane la aceste operațiuni, atât la creditele de nevoi personale, cât și la creditele imobiliare.
În termeni financiari, operațiunea prin care se schimbă data scadentă este denumită rescadențare.
Când este utilă schimbarea datei scadente?
Rambursarea creditului poate fi dificilă atunci când data scadentă este cu puțin timp înainte de ziua de încasare a salariului, mai ales dacă te confrunți cu dificultăți financiare. În astfel de cazuri, riști să nu poți pune deoparte banii necesari pentru plata ratelor și să amâni plata ratei până încasezi următorul salariu.
Pentru a preveni apariția de restanțe, este recomandat să soliciți băncii modificarea datei scadente a creditului, astfel încât ziua de plată a ratei să cadă la câteva zile după ziua de încasare a salariului.
De exemplu, dacă salariul se virează pe data de 10 a fiecărei luni, poți cere schimbarea datei scadente la credit în ziua de 15 a lunii. În acest mod, îți poți lua inclusiv o marjă de siguranță, în cazul în care salariul se virează cu întârziere.
Printr-o astfel de strategie, vei avea întodeauna bani disponibili pentru plata ratei la credit și nu vei acumula restanțe.
Calculatoare
Ghiduri
Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile
Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.