credite pentru începători

De ce vechime în muncă ai nevoie pentru a obține credit?

Vechimea în muncă este una dintre condițiile de eligibilitate impuse de bănci la acordarea de credite. Află care este vechimea necesară pentru obținerea unui credit.
De ce vechime în muncă ai nevoie pentru a obține credit?
Data publicării27 martie 2024 | Autor:Marius Șerban

Băncile sunt obligate să verifice capacitatea de rambursare a solicitanților de credite, înainte de acordarea unui împrumut. Vechimea în muncă este unul dintre criteriile folosite în acest sens.

Vechimea în muncă este analizată de către bănci în două moduri:

  • Vechimea totală în muncă, respectiv perioada de timp de când solicitantul creditului obține venituri din salarii. În general, o vechimea totală în muncă de un an este considerată suficientă de către majoritatea finanțatorilor.
  • Vechimea la actualul loc de muncă, respectiv perioada de când lucrezi la actualul angajator. O perioadă de minim 3 luni la actualul job este pragul minim de vechime impus de aproape orice bancă.

De ce este importantă vechimea în muncă?

Vechimea în muncă reprezintă un indicator care semnalează capacitatea unei persoane de o obține venituri salariale în mod constant. Cu cât vechimea totală în muncă este mai îndelungată, cu atât băncile au o mai mare încredere că solicitantul creditului va putea obține venituri și în perioada următoare și va putea astfel plăti ratele.

Schimbarea locului de muncă este un factor de risc pentru bancă, deoarece Codul Muncii, permite angajatorilor să impună o perioadă de probă de 3 luni. În acest interval, angajatorul poate concedia oricând salariatul.

Drept urmare, băncile impun suplimentar o perioada minimă de 3 luni la actualul loc de muncă, din motive prudențiale, pentru a evita cazurile când împrumutatul a rămas fără venit, la scurt timp de la acordarea creditului.

Cum poți verifica vechimea în muncă impusă de bănci?

Finradar te ajută să verifici dacă îndeplinești condițiile minime de eligibilitate – inclusiv vechimea în muncă – cu ajutorul simulatorului de eligibilitate.

Completezi câteva informații despre tine și verificăm băncile unde te încadrezi. Totodată, estimăm și șansa de obținere a creditului, analizând gradul de îndatorare în raport cu pragurile maxime impuse de BNR.

Simulatorul de eligibilitate este disponibil în comparatoarele de creditele de nevoi personale, credite imobiliare, credite Noua Casă, credite de refinanțare și credite auto.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.