biroul de credit

Ce informații apar în raportul de la Biroul de Credit?

Raportul de la Biroul de Credit prezintă profilul tău financiar pe care băncile îl consultă atunci când vrei să obții un nou împrumut. Conține atât informații pozitive, cât și negative.
Ce informații apar în raportul de la Biroul de Credit?
Data publicării25 aprilie 2023 | Autor:Finradar

Biroul de Credit are rolul să adune informații despre persoanele care solicită și/sau obțin împrumuturi de la diverși finanțatori. Informațiile colectate sunt puse apoi la dispoziția finanțatorilor pentru a verifica capacitatea de rambursare a unui solicitant de credit.

Finanțatorii transmit atât informații pozitive (care atestă că ești o persoană responsabilă, care își achită datoriile la timp), cât și informații negative (care atrag atenția finanțatorilor că solicitantul este o persoană cu risc de neplată mai ridicat).

Fiecare finanțator interpretează în mod diferit informațiile care apar in raportul de la Biroul de Credit, conform politicii sale de risc.

Lista finanțatorilor participanți este publicată pe website-ul Biroului de Credit.

Informații despre restanțe

Biroul de Credit este cel mai des asociat cu faptul stochează informații despre rău-platnici. Aceasta a fost de fapt, scopul pentru care biroul a funcționat la început.

În raportul de la Biroul de Credit apar informații precum:
•    Valoarea restanțelor curente sau a restanțelor înregistrate în ultimii 4 ani (chiar dacă între timp le-ai achitat)
•    Numărul de zile de întârziere la plata ratelor curente sau din ultimii 4 ani
•    Informații cu privire la starea de insolvență (dacă s-a deschis procedura de insolvență)
•    Informații cu privire la evenimente care apar în derularea creditului, ca urmare a unor probleme financiare (restructurarea creditului, darea în plată).

Informații despre creditele obținute

Informațiile care nu au legătura cu un incident sunt considerate informații pozitive, deși ele pot fi interpretate atât pozitiv cât și negativ.

Raportul de credit prezintă:
-    Informații cu privire la creditele în derulare sau rambursate din ultimii 4 ani (suma obținută, soldul curent, perioada de rambursare). Pentru fiecare rata lunară, Biroul de Credit prezintă suma datorată, valoarea achitată și zilele de întârziere.
-    Informații cu privire la creditele unde ai calitatea de girant sau co-plătitor
-    Informații cu privire la angajator (denumirea companiei)
-    Informații cu privire la verificările la Biroul de Credit efectuate de alți finanțatori
-    Scorul FICO, un indicator sintetic care te încadrează într-o clasă de risc, pe baza unui algoritm care ține cont de informațiile adunate în profilul tău. 

Aceste informații te pot ajuta să obții mai ușor un credit sau dimpotrivă, pot duce la respingerea cererii tale de către bancă.

De exemplu, dacă ai multe credite în derulare, finanțatorul poate verifica gradul tău de îndatorare și îți poate respinge cererea de credit, în funcție de pragurile adoptate prin politica sa de risc.

Dacă o bancă îți respinge cererea, în raport, va figura faptul ca situația ta a fost recent verificată în vederea obținerii unui împrumut. Dacă apar multe verificări de acest tip într-un interval scurt de timp, finanțatorii vor deveni circumspecți și vor trage concluzia că ai un risc de neplată ridicat deoarece ai fost respins de multe bănci. 

Pe de altă parte, dacă ai un credit în derulare, iar gradul tău de îndatorare este redus, atunci acest lucru reprezintă un aspect pozitiv, deoarece ai dovedit că poți împrumuta bani în mod responsabil.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.