programul noua casă

Prima Casă: Când este posibilă vânzarea locuinței?

Locuințele achiziționate prin programul Prima Casă, respectiv Noua Casă nu pot fi vândute în primii 5 ani. Există însă anumite excepții.
Prima Casă: Când este posibilă vânzarea locuinței?
Data publicării21 mai 2023 | Autor:Finradar

Una din condițiile de bază pentru accesarea unui credit prin Programul Noua Casă (sau a predecesorului său programul Prima Casă) este interdicția de vânzare a locuinței în primii 5 ani.

De principiu, dacă ai cumpărat un apartament sau o casă prin acest program, nu poți vinde imobilul timp de 5 ani.

Vânzarea locuinței în primii 5 ani

Legislația prevede însă anumite excepții, prin care poți vinde locuința chiar și înainte de împlinirea termenului de 5 ani de la achiziție.

O variantă este rambursarea integrală a creditului Prima Casă/Noua Casă din surse proprii. În acest caz, faci o solicitare la bancă de radiere a interdicției de înstrăinare, o dată cu cererea de radiere a ipotecii. Apoi poți vinde locuință fără să mai ceri acceptul nimănui.

O altă soluție este găsirea unui cumpărător care să preia atât locuința, cât și creditul Prima Casă/Noua Casă. Cumpărătorul trebuie să îndeplinească toate condițiile programului, inclusiv să fie eligibil pentru rambursarea creditului (să se încadreze în cerințele impuse de bancă în vederea obținerii unui credit). Banca își va da acceptul pentru preluarea creditului, atât în nume propriu, cât și în numele statului.

Vânzarea locuinței după primii 5 ani

Dacă au trecut cei 5 ani de la data achiziției, procedura de vânzare a locuinței este similară ca la orice alt împrumut cu ipotecă. Singura diferență este că va dura ceva mai mult deoarece trebuie implicat și Fondul de Garantare (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM - FNGCIMM).

După semnarea contractului de vânzare-cumpărare, suma încasată din vânzarea locuinței va trebui virată la bancă, iar banii vor fi utilizați cu prioritate pentru rambursarea integrală a soldului creditului (și a sumelor restante, dacă este cazul). Diferența rămasă (dintre prețul de vânzare și soldul creditului) va fi pusă la dispoziția clientului.

Ulterior, trebuie să faci o cerere de radiere a ipotecii, pe care banca o va transmite apoi și la Fondul de Garantare. După ce primești răspuns favorabil, trebuie mers apoi la un notar pentru a radia ipoteca și interdicția de înstrăinare, aferentă creditului Prima Casă/Noua Casă.

Credite Noua Casă

Comparator
Credite Noua Casă
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.