conturi de economii

Cont curent sau cont de economii: Ce alegem?

Contul curent sau cont de economii: unde este mai bine să ne ținem banii. Finradar îți explică cum să faci alegerea potrivită și care sunt diferențele între cele două conturi?
Cont curent sau cont de economii: Ce alegem?
Data publicării5 august 2023 | Autor:Finradar

Contul curent (sau contul bancar) este produsul de bază pe care băncile îl oferă clienților și, de cele mai multe ori, este obligatoriu de deschis atunci când începem o relație contractuală cu o bancă.

Contul curent este utilizat de regulă pentru încasări și plăți și are asociat un cod IBAN. Prin acest produs, putem efectua operațiuni precum:
-    Operațiuni de încasări (ne putem primi salariul sau alte venituri într-un astfel de cont)
-    Putem face plăți de facturi sau putem trimite bani (prin transfer bancar) în contul altor persoane
-    Putem efectua depuneri sau retrageri de numerar din cont la casieriile din unitățile bancare
-    Putem asocia un card de debit la acest cont, astfel că vom putem ulterior plăti cu cardul la comercianți sau vom putea retrage numerar de la bancomat.

Disponibilitățile din contul curent nu sunt de regulă remunerate, astfel că nu primim dobândă pentru banii din contul. Chiar și atunci când se acordă dobândă, această este modică și nu trece cu mult pragul de 0% pe an.

Pe de altă parte, contul de economii un produs de economisire flexibil, în sensul că ne permite să economisim în ritmul propriu și ne oferă o dobândă comparabilă cu cea a unui depozit la termen. 

Putem face oricând depuneri în contul de economii, atunci când avem bani disponibili, iar dobânda este calculată la soldul zilnic. Dacă astăzi depunem o sumă în cont, iar a doua zi o retragem, vom primi dobândă pentru o zi.

În plus, avem avantajul că putem retrage banii din cont oricând avem nevoie, în cazul în care apare vreo necesitate.

Cum este mai avantajos să ne ținem banii?

În contul curent, ar trebui să păstrăm disponibilitățile necesare pentru a face plățile din următoarea perioadă, de maxim o lună. 

Restul banilor ar trebui transferați în contul de economii, de unde îi putem accesa la nevoie.

Nu este indicat să păstrăm sume mari în contul curent, deoarece aceste sume nu vor fi remunerate. Dacă le mutăm în contul de economii, putem obține un câștig suplimentar.

La rândul său, nici contul de economii nu trebuie să ajungă la un sold prea ridicat, dacă nu intenționăm să folosim acești bani prea curând. 

Contul de economii are rolul unui fond de urgență și, în mod normal, ar trebuie ca sumele de aici să fie egale cu cheltuielile curente pe o perioadă de maxim 3 luni. Sumele ce depășesc acest prag ar trebui plasate într-un depozit la termen, pentru a fi fructificate în condiții mai bune.

Într-un scenariu de economisire regulată, facem depuneri mici și dese în contul de economii, iar apoi când se acumulează mai mulți bani, constituim un depozit la termen. Astfel, banii sunt mutați gradual în produse de economisire ce oferă câștiguri tot mai mari.

Finradar te ajută să compari rapid ofertele băncilor pentru conturi de economii și depozite la termen, astfel încât să găsești cele mai rentabile produse.

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.