imobiliare

Cum economisești bani pentru cumpărarea unei case?

Dacă vrei să economisești bani pentru a cumpăra o casă, stabilește suma de care ai nevoie și găsește soluții pentru a-ți reduce cheltuielile.
Cum economisești bani pentru cumpărarea unei case?
Data publicării13 mai 2024 | Autor:Marius Șerban

Să pui bani deoparte pentru a cumpăra o casă pare un efort financiar extrem de dificil, având în vedere prețurile ridicate la casele au ajuns să se vândă.

Dacă îți faci însă un plan și îl urmezi cu prioritate, obiectivul nu mai pare atât de greu de atins. Îți prezentăm mai jos pașii pe care îi ai de parcurs.

1. De ce sumă ai nevoie?

Primul pas constă în stabilirea sumei de care ai nevoie pentru a cumpăra o locuință. Sunt câteva aspecte financiare pe care trebuie să le ai în vedere:

  • Avansul necesar: suma pe care trebuie să o achiți din surse proprii. Avansul minim la un credit ipotecar începe de la 15%, iar la creditele Noua Casă au avans minim de 5%. În funcție de valoarea locuinței și tipul de credit pe care vrei să-l accesezi, îți poți calcula economiile de care ai nevoie. 
  • Costurile de achiziție: vei avea de plată taxele notariale (cu autentificarea contractului de credit și a contractului de vânzare-cumpărare, precum și cu înscrierea ipotecii în cartea funciară), comisioanele aferente creditului (comisionul de analiză, taxa de evaluare imobil) și asigurarea de locuință. 
  • Costuri cu mutatul în noua locuință: mobilier, aparate electrocasnice și lucrări de renovare, pe care intenționezi să le efectuezi. Este o idee bună să pui doar strictul necesar în această categorie de costuri, pentru a reduce suma necesară de economisit.

Cea mai importantă decizie în această etapă este stabilirea avansului necesar. Dacă avansul este mai ridicat, vei suporta costuri mai mici cu rambursarea creditului, iar unele bănci acordă credite mai ieftine în astfel de cazuri. Prin urmare, este o idee bună să economisești o sumă cât mai mare.

Pe de altă parte, dacă prețurile de pe piața imobiliară cresc mai rapid decât sumele pe care le poți economisi, atunci va fi nevoie să te îndatorezi chiar mai mult, deși dispui de un avans mai mare. Prin urmare, în anumite situații, obținerea unui credit cu avans minim poate fi o strategie mai bună. Poți rambursa anticipat creditul, oricând ulterior, pentru a economisi bani.

2. Cât poți economisi lunar?

O dată ce ai stabilit suma de care ai nevoie, următorul pas este să găsești metode pentru a-și reduce cheltuielile. Cu cât economisești mai mult, cu atât îți atingi obiectivul într-un timp mai scurt.

Cea mai buna metodă este să faci o listă cu toate cheltuielile și să găsești soluții pentru a reduce din cheltuieli. 

Calculatorul Plan de economisire te ajută să estimezi în cât timp poți acumula suma necesară, în funcție de valoarea depunerilor lunare. În plus, calculatorul îți poate indica ce suma trebuie să economisești lunar, astfel încât să acumulezi suma dorită în termenul propus.

3. Economiile au prioritate

După ce ai agreat un plan de economisire, următorul pas este să-l urmezi cu prioritate. Atunci când încasezi salariul, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să pui deoparte suma lunară de economisit. 

În acest mod, planul de economisire are prioritate și ai cele mai mari șanse să-ți atingi obiectivul la timp.

În plus, alege cele mai bune produse de economisire, pentru a obține câștiguri cât mai mari. Finradar te ajută să compari rapid toate conturile de economii și depozitele bancare.

Poți combina ambele produse de economisire. Păstrează în contul de economii un fond pentru situații neprevăzute și plasează restul de bani în depozite la termen pentru a obține randamente superioare. 

Este recomandat ca o dată pe an, să refaci întreg procesul de mai sus, pentru a-ți analiza progresul, dar și pentru a ține cont de schimbările intervenite la nivelul situației tale financiare și la nivelul pieței imobiliare.

Credite imobiliare

Comparator
Credite imobiliare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.